Работната група за спешни случаи (ETF) на Европейската агенция по

...
Работната група за спешни случаи (ETF) на Европейската агенция по
Коментари Харесай

EMA препоръча актуализиране на COVID ваксините и насочването им към новия вариант JN.1

Работната група за незабавни случаи (ETF) на Европейската организация по медикаментите (EMA) предложи актуализиране на имунизациите против COVID-19, с цел да бъдат ориентирани към новия вид на SARS-CoV-2 - JN.1 за имунизационната акция 2024/2025 година, осведоми пресслужбата на лекарствения регулатор.

Вариантът JN.1 се разграничава от семейството XBB, към която са ориентирани предходни обновени ваксини. Днес той към този момент надминава разновидностите XBB и се трансформира в най-разпространения вид в международен мащаб, показват специалистите от ЕТF.

При правенето на рекомендацията те са се съветвали със СЗО, интернационалните сътрудници и притежатели на позволения за стартиране на пазара на ваксини против COVID-19.

ETF също по този начин е анализирала необятен набор от данни, в това число данни за еволюцията на вируса и данни от изследвания върху животни за резултатите на кандидат-ваксините, ориентирани към JN.1.

Доказателствата сочат, че насочването към JN.1 ще помогне за поддържане на успеваемостта на имунизациите, до момента в който SARS-CoV-2 продължава да се развива, разясняват специалистите.

Притежателите на позволение за търговия в този момент би трябвало да се свържат с EMA, с цел да обсъдят актуализации на разрешенията за търговия на техните ваксини. От всички притежатели на позволение за търговия се чака да актуализират състава на своите позволени ваксини в сходство с тази рекомендация.

На фирмите, разработващи нови ваксини против COVID-19, които не са ориентирани към JN.1, също по този начин се предлага да се свържат с EMA, с цел да обсъдят тактики за смяна на състава на техните ваксини.

Националните управляващи в Европейски Съюз в последна сметка ще вземат решения по отношение на имунизационните акции за 2024 и 2025 година, като вземат поради обстановката в тяхната страна, показват от ЕMA.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР