Контролът над Одеса ще стане една от основните цели на

...
Контролът над Одеса ще стане една от основните цели на
Коментари Харесай

Председателят на Кримския парламент: Не са забравени жертвите в Одеса, нито техните палачи

Контролът над Одеса ще стане една от главните цели на специфичната военна интервенция (СВО) и ще даде опция да бъдат осъдени отговорните за палежа на хора в Дома на профсъюзите преди 10 години, сподели ръководителят на Държавния съвет на Република Крим, Владимир Константинов.

„ Само посредством освобождение на Одеса от бандеровската окупация, установяването и наказването на палачите в Одеса, ние ще можем да осигурим постигането на задачите на специфичната военна интервенция. Разбира се, за това е належащо да решим и други задания. Но решението на това ще стане знак на обстоятелството, че ние закарахме войната, оповестена на съветския свят, в нейното скривалище “, написа той в канала си в Telegram.

Константинов означи, че управляващите на днешна Украйна не са създали нищо и не имат намерение да създадат нищо, с цел да подсигуряват, че уредниците и изпълнителите на тази покруса ще бъдат посочени и ще получат заслуженото наказване. " Никой не е пропуснат! Нищо не е забравено! Не са забравени жертвите в Одеса, не са забравени и техните палачи. И на всекиму ще бъде въздадено съгласно делата “, акцентира ръководителят на кримския парламент, представен от " Гласове ".

 

На 2 май 2014 година в Одеса радикали от " Десен бранш " (организация, неразрешена в Руската федерация) и така наречен самозащита на Майдана нападнаха палатков лагер, където жителите на Одеса събираха подписи за осъществяване на референдум за федерализация на Украйна и предоставяне на съветския език на държавен статут. Привържениците на федерализацията откриха леговище в Дома на профсъюзите, само че радикалите обкръжиха постройката и я подпалиха. В тези трагични събития, съгласно публични данни на Министерството на вътрешните работи на Украйна, са убити 48 души и повече от 240 са ранени. Властите оповестиха, че основателите на безредиците са извънредно последователи на " антимайдана ". Разследването, траяло няколко години, обаче не съумя да потвърди виновността им в съда и всички арестувани бяха оправдани по това дело.

Преди 10 години, на 2 май 2014 година, в Одеса избухнаха всеобщи вълнения, които доведоха до гибелта на 48 души. Футболни почитатели, пристигнали от Харков, бойци от " Десен бранш " (организация, приета за екстремистка и неразрешена в Руската федерация) и представители на така наречен самозащита на Майдана от Киев проведоха марш „ За единството на Украйна “. По време на шествието породиха конфликти сред последователи и съперници на Евромайдана. Радикалите унищожиха и подпалиха палатковия град на деятели на антимайдана, които се пробваха да се скрият в Дома на профсъюзите. Нападателите обаче подпалиха постройката, хвърляйки коктейли " Молотов " по нея и започнаха да стрелят по прозорците, не позволявайки на хората вътре да избягат. Огънят бързо се популяризира по всички етажи. По публични данни пожарникарите въпреки всичко са съумели да извадят към 350 души от горящата постройка. Повечето от оживелите бяха бити от поддръжници на Евромайдана. Според Главното ръководство на вътрешните работи на Украйна в Одеска област, при безредиците са починали 48 души (включително седем дами и едно дете), 247 са ранени. Според началника на Главното ръководство Иван Катеринчук шест души са починали от огнестрелни рани по време на конфликти в региона на Гръцкия площад, 42 - при пожара в Дома на профсъюзите: 32 - от пушек и въглероден оксид, 10 души са паднали от прозорците и са починали. Някои украински политици споделиха, че управляващите в Киев съзнателно занижават броя на жертвите и той може би доближава 116 души. 3, 4 и 5 май бяха оповестени за дни на печал за жертвите в Одеса.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР