Обществено обсъждане за заем от 67 млн. евро, който Столична

...
Обществено обсъждане за заем от 67 млн. евро, който Столична
Коментари Харесай

Горещи страсти: Обсъждат заема `боклук за парно` в София

Обществено разискване за заем от 67 млн. евро, който Столична община да вземе за създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF боклук, ще се организира през днешния ден на Московска 33. 

Стартът на полемиката е от 10 часа, а средствата са за дофинансиране на плана. СОС реши в края на юли м. година Столична община и " Топлофикация София " да аплайват за европейски средства, с цел да се реализира производството на гориво от отпадък. 

Още през 2015 година пък бе показан планът за изгаряне на 180 000 тона на година от столичния отпадък в ТЕЦ-овете на „ Топлофикация София ” ЕАД. Изгарянето на RDF боклуци ще разреши парното да не нараства, а зависимостта ни от импорт на природен газ да намалее. Системата ще разреши замяната на 10% от природния газ, нужен за производства на топлинна сила, с RDF боклуци. Според специалистите инсталацията не крие риск за здравето на хората, обявиха тогава специалистите от Топлоелектрическа централа.  

На объсъждането с цивилен организации участваха представители на „ Топлофикация София ” и на Столична община, както и създателите на плана от датската компания RAMBOLL. 

Те демонстрираха системата за пречистване, която съгласно тях подсигурява равнища на замърсяване на въздуха под допустимите правила в Европейския съюз. Включили са и спомагателна секция за кондезация на димните газове, което в допълнение ще снижи равнището на замърсяване. За да са по-убедителни датските експерти показаха, че инсталацията им в Копенхаген се намира на километър от кралския замък. 

Инсталацията планува 75% от входящия боклук да бъдат изгаряни, а 25% депонирани. 

В показания отчет по Оценка на въздействието върху околната среда тогава се заявяваше, че транспортният достъп до Топлоелектрическа централа „ София ” е вероятен посредством съществуващата пътна мрежа: - Главен вход от югозапад през ул. ” История Славянобългарская ”; Товарен вход от североизток с ул. „ Нешо Бончев ”; Железопътен вход от север с три релсови линии за доставяне с мазут (резервно гориво), на ул. “Първа българска войска “. Релсовият път е връзката на площадката с националната ж.п. мрежа. 

Против плана през вчерашния ден се оповестиха от съдружие " За Земята ", AirSofia, партиите Да, България и ДСБ, а омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо до столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

" Бих подкрепила плана при обосновани и потвърдени изгоди за столичани, при ясни планове за себестойността на производството и гаранции, че няма да докара до оскъпяване на цената на топлоенергия и до замърсяване на околната среда ", показва Манолова. 

" Информацията, че се планува дълготрайният дълг - до 67 милиона евро, да бъде изплащан с бъдещи доходи на " Топлофикация София “ ЕАД поражда доста въпроси, на които Столична община е длъжна да даде явен и съответен отговор. Както всички знаем, от последния оповестен отчет на самостоятелния инспектор за това сдружение – същото е на загуба (натрупаната загуба към 31.12.2016 година е в размер на 336 634 хиляди лева) ", написа още омбудсманът.

" Няма изясненост по какъв начин освен това финансово положение енергийното дружество ще изплаща дълга и по какъв начин това ще се отрази на цената на топлинната сила ", счита Манолова. 

Позицията на Да, България, ДСБ, ДЕОС, Зелените и Български земеделски народен съюз: 

Представяме на Вашето внимание мнение, с което изрично се противопоставяме на предлагането за вдишване на дълготраен общински дълг в размер до Евро 67 млн., с койтo Столична община ще съфинансира осъществяването на план „ Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF боклук “. Смятаме, че упоменатото оборудване съставлява ненадеждно и морално остаряло техническо решение, несъобразено с днешното екологично законодателство и либерализирания енергиен пазар.

Този план не е в полза на жителите на София – Оценка на въздействието върху околната среда на плана демонстрира повишение на фините прахови частици, чието равнище и все още е извънредно високо. Освен спомагателни фини прахови частици, горивният развой в инсинератора ще основава отпадни артикули във тип на шлака и изключително рискова токсична летлива пепел, които в допълнение съставляват опасност за живота и ще навредят на здравето на хората.

Предложеното оборудване е в недодялан прорез със законово регламентираната подчиненост на ръководство на отпадъците (чл. 6, алинея 1 от ЗУО), съгласно която намаляването на
отпадъците, повторната приложимост, компостирането и преработването са с приоритет пред изгарянето. С този план ще се изгарят вторични първични материали – съгласно разбори на отпадъците от столичните семейства, близо 55 % от наличието им са типичен вторични първични материали (хартия и картон, пластмаса, текстил, стъкло), а още 20% са биологично разградими хранителни и растителни боклуци.

Вместо понижаване на количеството боклук, както би следвало да е според европейските правила при ръководство на отпадъците, съгласно този план се планува генерираното количество отпадък до 2030 година да се усили на 670 000 тона.

Въпреки че отпадъците от горивния развой в инсинератора (шлака и пепели), ще доближават 25% от тежестта на постъпващите количества, не намерихме оповестено задоволително ясно обяснение, по какъв начин ще се обезвреждат тези вторични боклуци, къде ще се депонират и какъв брой ще коства това на данъкоплатците.

Транспортът на RDF горивото до инсинератора и на отпадъците от горенето, като се изключи че ще оскъпи производството, ще генерира в допълнение замърсяване с фини прахови частици, което не е отразено в Оценка на въздействието върху околната среда.

Не е прочут случай в света, сходно оборудване да работи рентабилно. Това ще докара до повишаване на такса боклук на софиянци и на сметките за ток на всички българи. Не сме сюрпризирани, че бизнес-планът на инсталацията е държан в загадка от жителите.

В навечерието на концесията или приватизацията на столичното топлоснабдяване е загадъчен посоченият източник на погасяване на заема: „ бъдещи доходи на Топлофикация София ЕАД “. Това значи или отвод от промяна на собствеността, или непрозрачна процедура с два разнообразни бизнеса в пакет, където вторият е в мощна взаимозависимост от непазарни цени (такса за изгаряне на отпадъка, „ кафява “ надбавка). Това обезпечава спортно преимущество на тези претенденти, които разчитат на положителни контакти в общината и КЕВР, вместо на положително ръководство и софтуерни преимущества.
``
В момента годишните разноски за изгаряне РДФ-балите в циментовите фабрики са 9,8 млн. лв.. Сумата на поискания заем (€ 67 млн. или 131 млн. лева.) разрешава предплащането на това перо за повече от 13 години напред. 13 години време са изцяло задоволителни за създаване на съвременна система за разделно събиране, благодарение на каквато е вероятен над 70% дял на преработване и компостиране, както виждаме от образеца на Любляна и други градове (Парма, Бесансон, Гипузкоа).

Напомняме, че една от задачите на производството на РДФ гориво е намаляването на тежестта за по-евтин превоз. Това произвеждане съществува и би трябвало да се употребяват неговите преимущества, а не да се обезсмисля посредством инвестиция в ново на 10 км растояние. Намираме за финансова и техническа случка да се вкарва втори софтуерен поток с гориво от боклуци на площадката на Топлоелектрическа централа София. Текущите финансови и механически проблеми на сдружението са задоволително доста и сега (типичен образец: скок с 30% на топлозагубите от течове сред 2011 и 2016 г), с цел да се наслагват върху тях нови.

Поради изброените нагоре съображения настояваме пред Столичния общински съвет:

Заемът да бъде отхвърлен дефинитивно. Проектът за инсенератор да бъде зачеркнат като финансово и екологично неплатежоспособен с категорично решение на общинския съвет, тъкмо както направи и градският съвет на Загреб в края на 2017 година
Столична община би трябвало да вземе действителни ограничения за понижаване на отпадъците, за ефикасното им делене и рационалното им ръководство.
В съпоставяне с инсинератора, има доста по-спешни екологични и инфраструктурни проблеми, които въздействат отрицателно върху софиянци и които Столична община към момента не е решила – неналичието на канализация в доста региони на София, неприятна инфраструктура, няма позитивно развиване на зелените системи в града и покрайнините и доста други.
Смятаме, че ръководството на Столична община от доста години насам демонстрира неналичието на ясни и транспарантни цели, ограничения и действия за ръководство на отпадъците, съобразени с целите на йерархията на ръководство на отпадъците и законите.

Абсурдно е в условия, когато фините прахови частици действително заплашват здравето на софиянци и се разискват рестриктивни ограничения против обособените жители за понижаване на замърсяванията, Столична община да финансира с пари на данъкоплатците обект, който ще увеличи равнището на праховите частици и не е изискан от финансова, софтуерна и екологична позиция.

Смятаме, че построяването на инсинератор за изгаряне на боклуци не е в полза на жителите на София.

Категорично се противопоставяме и ще се противопоставяме с всички възможни от закона средства на построяването на тази остаряла, неефективна и замърсяваща въздуха технология.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР