Обща глоба от 12 млн. лева получиха доставчиците на ток

...
Обща глоба от 12 млн. лева получиха доставчиците на ток
Коментари Харесай

ЧЕЗ и ЕВН ще обжалват глобата от 12 млн. лева

Обща санкция от 12 млн. лв. получиха доставчиците на ток ЧЕЗ и ЕВН от Комисията за защита на конкуренцията и от Комисията за енергийно и водно контролиране. Дружествата ще апелират глобите.

Жалба в Комисията за защита на конкуренцията е подала друга компания за търговия с ток, която е упрекнала и трите сдружения - ЧЕЗ, ЕВН и Енерго ПРО, че пречат на дребния бизнес да смени своя снабдител. Проверката на антимонополистите е посочила, че нарушавания има единствено при ЕВН и ЧЕЗ от 2011 до 2015 година, за което двете компании са санкционирани.
Робърт Дик, ръководител на УС на ЕВН България: Наложените наказания са за интервал, през който пазара на ток се трансформираше
От компанията ще апелират глобите. От ЧЕЗ оповестиха, че следва да се срещнат с тях.

По-голямо отвращение обаче от ЕВН показват на наложената санкция от 6 млн. лв. от енергийният регулатор поради два изчезнали подписа в протоколи при промяна на електромери.
Калина Трифонова, член на УС на ЕВН България: Когато 12 деца бяха натровени от компания за храни, глобата тяхната беше 5000 лв., при разлива на нефт в бургаското езеро глобата беше 100 хиляди лв., при детонацията в Горни Лом когато имаше и починали хора, глобата беше 15 хиляди лв.. Това съпоставено с изчезналия автограф на един протокол за промяна на електромер където няма никакви настъпили нездравословни последствия за който и да е било е безусловно несъравмерно и демонстрира, че е прекомерно доста.
От сдружението са безапелационни, че тези санкции няма да влязат в цената на тока, само че демонстрират неприятно отношение към вложителите. Зад компанията застана и австрийски дипломат у нас.

Роланд Хаузер, дипломат на Австрия в България: Смятам, че това е в действителност изключително неприятен сигнал във връзка с вложенията в България.
Компанията ЕВН продължава да съди България за над 1 милиарда лв. в арбитража във Вашингтон. От Комисията за енерийно и водно контролиране обясниха, че ще разясняват случая на следващия ден.

  ЕВН и ЧЕЗ: Наложените ни санкции са голословни ЕВН и ЧЕЗ: Наложените ни санкции са голословни
Електроразпределителното сдружение ЕВН намира за голословно и непочтено налагането на наказания от страна на Комисията за енергийно и водно контролиране...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР