Обсъждат ново отлагане на въвеждането на електронна рецепта. Здравното министерство

...
Обсъждат ново отлагане на въвеждането на електронна рецепта. Здравното министерство
Коментари Харесай

Обсъждат поредното отлагане на въвеждането на електронните рецепти


Обсъждат ново отсрочване на въвеждането на електронна рецепта. Здравното министерство ненадейно предложи след 1 ноември медикаментите да могат да се предписват, както в този момент - по електронен път и на хартия.

Причината - продължаващите недоволства от лекари за софтуерни усложнения при изписването на медикаментите. Припомняме, че промяната няколко пъти се отсрочва и последно беше контрактувано най-малко рецептите за антибиотиците от ноември да бъдат напълно електронни.

Сега тече публично разискване на план за следващо отсрочване. Медици приветстват оставането на сегашния режим. Фармацевтите обаче са безапелационни - електронната система би трябвало да стане факт.

„ Пациентите се тормозят, тъй като не са задоволително способени за особеностите на рецептите. Опитват се да я разчетат, търсят я, липсват наложителни реквизити върху рецептите, т.е. те са невалидни. Електронната рецепта заобикаля това. Няма по какъв начин един пациент да я изгуби или да унищожи част от информацията в електронното си досие “, съобщи магистър-фармацевтът Саад Алуани.

„ Явяват се обстановки, в които лекарят не може да излекува пациента си. Това води риск пациент да се забави - едно домашно посещаване, когато доктор не носи електронния си автограф, да вземем за пример “, добави общопрактикуващият доктор Павлина Здравкова.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР