Образователното министерство обяви някои промени, засягащи провеждането на изпитите през

...
Образователното министерство обяви някои промени, засягащи провеждането на изпитите през
Коментари Харесай

МОН обяви нов график за изпитите през учебната 2023/2024

Образователното министерство разгласи някои промени, засягащи провеждането на изпитите през идната образователна година. Министър Галин Цоков разгласи, че до края на деня ще бъде подписан и графикът за външното оценяване. Той планува въпросните иазпити след 7. и 10. клас към този момент да се организират в разнообразни дни.
Прочетете още
По думите му това ще разреши на оценителите да се съсредоточат върху инспекцията на работите на учениците след седми клас. „ Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да стартира класирането в съответните междинни учебни заведения. Изместваме в графика със седмица изпитите след седми клас, с цел да има повече образователно време учениците да се приготвят за тях ”, уточни Цоков.

„ Тези промени в графика ще разрешат за едно по-добро и дейно осъществяване на самите изпити без стрес и натоварване на учебните шефове и учителите, които няма да организират два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас ”, безапелационен е министърът.

Той изясни и измененията в Наредбата за оценяване, Наредбата за общообразователния най-малко и подготовка и Наредбата, обвързвана с учебното обучение. Няколко комисии ще се заемат с промени и в Наредбата за повишение на квалификацията на учителите.

Министър Цоков съобщи, че заплащането на просветителните посредници, към този момент е регламентирано.

„ Това стана допустимо  благодарение на смяна в Наредба за финансиране на дейностите в просветителните институции. Тя разрешава заплащането на стотиците просветителни посредници да се случва по-устойчиво. те до момента бяха финансирани главно на планов принцип. Това важи както за учебните заведения, по този начин и за детските градини ”.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР