Образователният министър Николай Денков забрани на ректорите и преподавателите във

...
Образователният министър Николай Денков забрани на ректорите и преподавателите във
Коментари Харесай

Образователният министър Николай Денков забрани на ВУЗ-овете да честитят празника на Русия

Образователният министър Николай Денков забрани на ректорите и преподавателите във ВУЗ овете да се включват в публични събития, проведени от Русия или Беларус, и да изпращат приветствени писма по случай празника на Руската федерация на 12 юни, предава ПИК.

Това излиза наяве от публично писмо на Министерството на образованието и науката, ръководено от Денков, само че подписано от зам. министърката проф. Генка Петрова, до шефа на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков, оживял на поста до провеждането на нов конкурс.

В писмото от ведомството се стимулират с „постигната на равнище Европейски Съюз договореност за безучастие на страните членки в събития, проведени от Русия и Беларус във връзка идния празник на Руската федерация на 12 юни 2022 година

На собствен ред те декларират, че са получили идентично писмо от Министерството на външните работи, което пък е оглавявaнo oт Teoдopa Генчовска от квотата на Има Такъв Народ.

От просветителното ведомство молят Герджиков за „любезното му подпомагане информацията да се популяризира до всички висши учебни заведения в Република България“. И авансово му благодарят.

Което значи, че ректорите и преподавателите на родните ВУЗ-ове нямат право даже да поздравят сътрудниците си от Русия за националния им празник, без значение че доста от тях може и да са съперници на войната, която родината им стартира в Украйна. И без значение, че имат персонални контакти и даже другарства с доста от тях, както нормално става в научните среди по света.

Тази акция и е фрапантен образец за непростимото разбъркване на политиката и науката и звучи много объркващо, изключително за страна, която с декларация на Народното си заседание е отказала да изпраща оръжие в Украйна. А министър председателят й Кирил Петков единствено преди часове е удостоверил, че това няма да стане, макар настоятелното и съмнително съответно искане на украинския дипломат в България Витайлий Москалбенко.

Необяснимо е и заради извънредно околните и даже орташки връзки сред министъра на образованието Николай Денков с Кирил Петков и Асен Василев, с който подхващат тъй наречените харвардски курсове точно в СУ „Св. Климент Охридски“ точно по времето, когато Анастас Герджиков е негов ректор. Сега последният би трябвало да разпореди на останалите си сътрудници да си нямат взимане предоставяне с Русия и Беларус по случай празника на Руската федерация на 12 юни.

Подозрителен е и фактът, че въпросното писмо не е подписано от самия Денков, а от заместничката му Петрова. И слага въпросът дали той се срами от наредбите в него, защото Русия и съветската просвета са съществували надалеч преди Путин и ще продължат да съществуват надалеч след него. Но Днешните съветски учени надали елементарно ще преглътнат пренебрежението на българските си сътрудници към тях и родината им.

Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР