Образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие.

...
Образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие.
Коментари Харесай

Административен съд Велико Търново надгражда своята образователна инициатива

Образователната стратегия „ Съдебната система – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “ на Административен съд Велико Търново (АСВТ) се организира от три години по съглашение сред Висшия правосъден съвет на Република България и Министерството на образованието и науката . През 2016 година самодейността започва в Старопрестолната професионална гимназия по стопанска система. През 2017/2018 образователна година програмата се организира в Американския лицей „ Аркус “, като обгръща паралелките от гимназиална степен на обучение, а точно 9-ти, 10-ти и 11-ти клас. Темите на особено квалифицираните от магистратите уроци са отдадени на Конституцията на Република България, правосъдната система в страната и правата ни на жители на Европейския съюз. Те са налично и съответно показани на младата публика от арбитър Костова, арбитър Янева и арбитър Буюклиев , които пробуждат интереса на учениците и тяхната ученолюбивост към правната материя, трансформирайки ги в почтени събеседници в извършените полемики.

Снимка: Наблюдение на действителен правосъден развой в АСВТ
С неприкрит интерес в открит урок гимназистите следят и действителен правосъден развой по първоинстанционни и касационни административни каузи, след което имат опция да разясняват видяното със правосъдния състав. Провеждат и неофициален диалог с лекторите за това по какъв начин са избрали специалността на арбитър, какво се крие под тогата и по какъв начин се взема решение едно дело.

Снимка: Съвместно разискване на следено дело в АСВТ
В анонимни анкети тинейджърите споделят, че присъединяване им в просветителната стратегия е асъдействало доста за общата им просвета, за метода им на мислене и образуването на гражданска позиция. Било е потребно, забавно и е дало отговори на доста въпроси, които ги вълнуват.
Предвид постигнатия висок триумф на програмата през предходната образователна година и позитивните мнения на самите участници, ръководителят на Административен съд Велико Търново, арбитър Георги Чимширов и шефът на Американски лицей „ Аркус “, Петър Иванов още веднъж се спогаждат за продължение на програмата . Това подсигурява надграждането на взаимната работа в полза на тинейджърите – за провокиране и ориентиране на вниманието им към осъзнаване смисъла на държавността и законността.
" В резултат на няколкогодишното преподаване великотърновските административни съдии добиват убеденост и умелост като „ учители “ и с наяве предпочитание и безрезервност се включват още веднъж в процеса на информиране на младежите за правосъдната власт. Същевременно ползата на гимназистите е изобилен, тематиките приковават вниманието им и предизвикат въпроси, което подсигурява устойчивото развиване на програмата, осъществена във Велико Търново " - оповестява Стела Тошкова – правосъден асистент в Административния съд.
За проявената сърдечност и безрезервност в работата по просветителната стратегия, Висшия правосъден съвет показва висока благодарност към магистратите и чиновниците на Административен съд Велико Търново и връчва на всички лектори и наставници грамоти и служебна признателност за проявен висок професионализъм . Самата просветителна стратегия е отличена със специфична премия „ Европейски кристални везни на правораздаването “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР