Обратният завой се случва, след като миналата година България наложи

...
Обратният завой се случва, след като миналата година България наложи
Коментари Харесай

Петков пред FT: Предлагаме бърз процес по членството на С. М...

Обратният завой се случва, откакто предходната година България наложи несъгласие върху договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз поради разногласия към историята и идентичността

София ще приключи възпрепятстването на опита на Северна Македония да се причисли към Европейския съюз. За това алармира новият министър-председател на България Кирил Петков. В изявление за Financial Times, обещано преди Народното събрание в понеделник да утвърди кандидатурата му, той удостоверява уговорката на България към НАТО и Запада. „ От вярната страна на политиките на НАТО и Европейски Съюз сме, на 100% “, споделя той за изданието, цитира investor.bg.

„ Ще предложим нов развой [по Северна Македония], доста бърз, с лимитирана времева рамка, дълга единствено шест месеца “, споделя той.

Обратният завой се случва, откакто предходната година България наложи несъгласие върху договарянията на Северна Македония за участие в Европейски Съюз поради разногласия към историята и идентичността, напомня изданието. Критиците тогава упрекнаха някогашния министър председател Бойко Борисов, че прибягва до национализма, с цел да отвлече вниманието от месеците митинги против проведената престъпност и корупция под негово ръководство.

Непосредственото предизвикателство пред новото държавно управление ще бъде битката с рецесията с ковид в страната. България е измежду страните с най-високи равнища на смъртност и най-ниски равнища на имунизация в света.

„ Със сигурност би трябвало да увеличим имунизациите “, споделя Петков. „ Ще заделим задоволително бюджет за поощряване. Ще поканя специалисти, ще идем до лечебните заведения и ще покажем обстановката. Това е колкото здравна стратегия, толкоз и икономическа стратегия. Не можем да затворим България още веднъж “.

Петков споделя за FT, че новото държавно управление ще постави на нова основа полемиките със Северна Македония. „ Ще използваме работни групи... с цел да изработим решения като взаимна икономическа активност, инфраструктура, просвета и история “, споделя той.

Петков обаче е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на държавното управление си по отношение на прилежащата страна, разяснява FT. Лидерът на съдружната партия „ ИТН “ Слави Трифонов си е построил имидж, затвърден в сантименталния шовинизъм – който в България включва изказванието, че Северна Македония е етнически и културно българска. Освен това новите външен и енергиен министър на страната са от Има Такъв Народ.

Скорошно изследване на Gallup International демонстрира, че по-малко от 10% от българите поддържат изрично стремежите на Северна Македония към Европейски Съюз, а над 70% поддържат ветото на България върху договарянията за участие, до момента в който не се уредят двустранни съглашения.

Има Такъв Народ бяха градивен сътрудник в съдружните договаряния и сферите на безпокойствие, обсъждани през последните месеци, ще останат на масата, споделя Петков.

„ Например в македонските учебници България не би трябвало да бъде наричана фашистка “, споделя той, намеквайки за македонски описания на български войски, окупирали – или по позиция на България освободили и управлявали – това, което е през днешния ден Северна Македония през 40-те години на предишния век.

София ще би трябвало да стъпва деликатно и в миг на засилващо се напрежение в района към Черно море, където Русия от ден на ден показва силата си след анексирането на Крим от Украйна през 2014 година

България желае да постави завършек на зависимостта си от съветската сила, споделя Петков. Страната получава съвсем целия си газ от Русия, а водопровод през Гърция до България, който може да доставя различни доставки, се строи към този момент повече от десетилетие, напомня изданието.

Петков отбелязва, че София към този момент е подписала контракти за доставка на азерски газ през гръцкия маршрут и се ангажира да приключи българската част от газопровода допустимо най-скоро.

Новият министър председател споделя още, че неговата външна политика ще се концентрира върху предотвратяването на въоръжен спор „ където и да е в съседство “, само че че страната му остава ангажирана със Запада.

Коментар на президента Румен Радев по време на избирателен спор през ноември, когато той провокира безпокойствие измежду интернационалните съдружници, заявявайки, че „ Крим сега е съветски “, не алармира смяна в позицията на България, твърди Петков. Президентът просто искаше да притегли внимание към действителността на място, споделя той.

„ Отнасяме се към Крим като част от Украйна, няма подозрение сега “, упорства Петков. „ Но желаеме да сме сигурни, че ще използваме всички дипломатически средства, с цел да избегнем боен спор “.

„ Търсим дейна и ангажирана роля за България както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО “, прибавя той. „ Вече не желаеме да бъдем неприятното дете на последния чин в класната стая “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР