Обратен ефект: очаква се войната в Украйна, започната от Москва,

...
Обратен ефект: очаква се войната в Украйна, започната от Москва,
Коментари Харесай

Швеция и Финландия са бъдещи членове на НАТО, изправени пред общи предизвикателства

Обратен резултат: чака се войната в Украйна, стартирана от Москва, с цел да се опълчи на допустимо разширение на НАТО до границите ѝ, да докара до присъединение на Швеция и Финландия, да ускори капацитета за въздържане на Алианса и да разшири доста границите му с Русия.

За Хелзинки и Стокхолм това е дребна гражданска война: в продължение на десетилетия множеството шведи и финландци държаха на политиката си на военна необвързаност.

Но поради нашествието в Украйна публичното мнение в тези две северни страни в този момент наподобява е готово да се реши на тази стъпка, с цел да се опита да предоврати нахлуване от съветски си комшия. Това би било най-значителното разширение на НАТО от 2004 година, когато се причислиха балтийските страни.

Привлекателността на груповата защита

Обмисляното присъединение е изцяло целесъобразно, имайки поради войнственото държание на Москва, декларира Майкъл Шуркин, американски политически анализатор и някогашен чиновник на Централно разузнавателно управление на САЩ.

" Слабото показване на съветската войска не би трябвало да ни кара да считаме, че Европа и Съединени американски щати не трябва да се тормозят от Москва или че няма потребност Финландия и Швеция да слагат под въпрос своята " индиферентност ", разяснява специалистът. " Още една война против прилежаща на Русия страна не наподобява неправдоподобна, това е действителна опция, за която съседите и техните съдружници би трябвало да се приготвят ".

Въпреки все по-големите си старания да поддържат обилни благоприятни условия за национална защита, двете страни биха останали сами при положение на съветска експанзия. Но финландците имат с Русия обща граница от над 1300 км.

И по този начин, от позиция на Хелзинки и Стокхолм, главният привличащ ги фактор е да могат да се възползват от отбраната, предоставяна от член 5 от Договора за Алианса (солидарност при положение на агресия), който се ползва към страните-членки.

И най-после, също като Швеция, " с НАТО Финландия ще получи нуклеарно въздържане ", поставяйки се под американския чадър, " с което не може да се снабди сама ", показва още Чарли Салониус-Пастернак, специалист във Финландския институт за интернационалните връзки.

Подсилен североизточен фланг на НАТО

Всъщност двете скандинавски страни си сътрудничат с НАТО от 1994 година в границите на Партньорството за мир. Те вземат участие в взаимни образования и маневри и към този момент са давали своя принос за някои интервенции на НАТО в Афганистан или на Балканите.

" Ако тези две страни се причислят, това ще ускори възпиращата дарба на НАТО в арктическия, балтийския и северния район ", счита Лео Мишел, асоцииран откривател в центъра за разбори Атлантически съвет. Освен всичко, акцентира той, " Финландия и Швеция биха съдействали с районния си опит с Русия към процеса на взимане на решения на НАТО ".

Освен това Хелзинки и Стокхолм биха донесли и обилни военни качества.

Финландия има единствено 12 000 професионални бойци в армията си. Но образова над 20 000 наборници годишно и може да разчита във военно време на войска от 280 000 бойци, способни да вземат участие в бойни дейности, плюс още 600 000 резервисти, изключителна мощ за една европейска нация.

Страната възнамерява да усили до 2026 година бюджета си за защита с 40 %, към този момент разполага с ескадрила от 55 бойни самолета Ф-18, които възнамерява да размени с американски Ф-35, 200 танка и над 700 артилерийски оръжия.

Шведската войска е с бройка от към 50 000 бойци. Задължителната военна работа, анулирана през 2010 година, беше възобновена частично през 2017 година. И въпреки че през последните 30 години Швеция понижи мощно вложенията в защитата си, тя стартира да прекатурва наклонността след съветската анексия на Крим през 2014 година.

Погледно от друга позиция, присъединението на Финландия значи стотици " спомагателни километри граница за отбраняване. Това е тежест за НАТО, която не може да се подценява ", разяснява европейски наблюдаващ.

" Финландия и Швеция, устойчиви демокрации, които развиват отбранителния си потенциал, са чист принос както за трансатлантическата, по този начин и за европейската сигурност ", декларира европейски дипломатически източник в Алианса, който счита вероятното им присъединение към НАТО за симптом за " възходящата осъзнаване на европейските страни за отговорността им " в областта на защитата.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР