Обрат със служебните кабинети. Революционна идея на Продължаваме промяната –

...
Обрат със служебните кабинети. Революционна идея на Продължаваме промяната –
Коментари Харесай

Обрат със служебните кабинети. Голямата промяна

Обрат със служебните кабинети. Революционна концепция на „ Продължаваме промяната – Демократична България ” за промени в конституцията, свързани с назначаваните от президента министри.

В бъдеще служебното държавно управление би трябвало продължи да съществува като институция, само че ще има лимитирани пълномощия. Страната ни ще може да бъде без настоящ кабинет единствено месец. Президентът няма да има безграничен избор по отношение на състава. Освен това, кабинетът в оставка би трябвало да продължи да работи като длъжностен. Така ще се резервира връзката сред парламент и изпълнителна власт, казаа депутатът от ПП-ДБ Надежда Йорданова в ефира на „ Здравей, България ” във връзка препоръчаните от обединението конституционни промени.
-->
По думите ѝ в препоръчаните промени има значими гаранции, с цел да не се стига до обстановки, в които основният прокурор е „ бухалка за едни и чадър за други ”.

„ На първо място, Прокуратурата ще престане да бъде тази пирамидална конструкция, на върха на която е основният прокурор. Изключително значима гаранция е структурата на прокурорския съвет, която ние предлагаме. Мнозинство там ще има квотата, определена от Народното събрание. Предлагаме изцяло да бъде изменен оня текст, който даваше опция на основния прокурор да има власт върху всеки един от прокурорите. Прокурорският съвет също няма да се господства от него ", уточни още някогашният правосъден министър. И разясни, че тези оферти към този момент са разисквани с ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи.

„ Имаме поддръжка по огромна част от тях. Колегите от ГЕРБ-СДС работят върху измененията в Инспектората на Висш съдебен съвет. Предложенията на Движение за права и свободи пък значително се припокриват с нашите, тъй че аз съм оптимист, че в един миг ще реализираме консенсус ", добави Йорданова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР