Обръщайки поглед към отминаващата важна за него година, френският президент

...
Обръщайки поглед към отминаващата важна за него година, френският президент
Коментари Харесай

Навършвайки 40, Макрон отпразнува и една бурна и паметна година


Обръщайки взор към отминаващата значима за него година, френският президент Еманюел Макрон може да се изкуши да изпие още една чаша шампанско през празничните дни, и то освен тъй като през вчерашния ден навърши 40 години.

Преди година основаното от него ново политическо придвижване " Република, напред! " едвам набираше скорост, когато претендентът му за президент към този момент изпреварваше главния си противник от десноцентристкото пространство Франсоа Фийон.

Но той към момента беше изправен пред съществено предизвикателство в лицето на водача на крайната десница Марин Льо Пен, а самата опция един някогашен стопански министър без никаква партийна принадлежност да стане президент на републиката изглеждаше невероятна.

Година по-късно, без да броим няколко съмнения, позициите на Макрон очевидно са постоянни: рейтингът му в социологическите изследвания още веднъж върви нагоре, в редиците на опозицията царува безвластие, стопанската система се възвръща, а бизнесът и потребителското доверие са мощни.

В миг, когато немският канцлер, 63-годишната Ангела Меркел, е затънала в изтощителни договаряния за сформиране на ръководеща коалиция, английският министър председател, 61-годишната Тереза Мей се бори да накара Брекзит да сработи, като в същото време се пробва да удържа целостта на разединеното си държавно управление, а американският президент, 71-годишният Доналд Тръмп, неведнъж понася Съединени американски щати в непредсказуеми направления, Макрон е може би най-стабилният и най-надеждният измежду западните водачи.

Само за последните няколко седмици той беше хазаин на международна среща на върха по въпросите на климата, събра близкоизточни и африкански водачи за противопоставяне на ислямистите в района на Сахел, уреди завръщането от Саудитска Арабия в родината му на ливанския министър председател Саад Харири и беше на челно място в полемиките с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху за статута на Ерусалим.

Следващия месец той ще посети Китай за четири дни, а по-нататък през годината се чака да стане първият френски водач от 1971 година (шест години преди самият той да бъде роден), който ще посети Техеран.

В Европа му приписват заслугата, че се е изправил против вълната от националистически популизъм и индиферентно поддържа европейската интеграция във време, когато сходни хрумвания в доста столици са се трансформирали в мръсна дума.

" Неочакваните достижения на Макрон красноречиво демонстрират, че грубият евроскептичен популизъм не всеки път е печелившата тактика ", написа тази седмица Ерик Братънбърг от Фонда " Карнеги ".

И по този начин, до момента в който Макрон се готви малко да позабави темпото в края на годината, какви са рисковете пред него?

Един от главните пропуски на някогашния капиталов банкер беше склонността да употребява пренебрежителен, даже афектиран език, който на моменти го правеше да наподобява нахален. Опонентите му го нарекоха " президент на богатите ", название, което мъчно може да се отхвърли.

Наричайки " лентяи " тези, които се опълчват на икономическите му промени, и заявявайки, че протестиращите служащи би трябвало да престанат " да сътворяват бардак ", той наля вода в мелницата на левоцентристката съпротива, а известността му претърпя удар.

Той е изправен също пред предизвикването да продължи да извършва амбициозната си стратегия.

Макар и да прокара измененията в трудовия бранш при минимални обществени безредици, Макрон занапред би трябвало да вкара радикалната си промяна в пенсионната и осигурителната система в частта за изплащането на помощи при безработица.

Що се отнася до Европейски Съюз, грандиозните му проекти за обособен бюджет на Еврозоната бяха спънати значително от следизборната невъзможност в Германия, а предлагането му за паневропейски листи за идващите избори за Европейския парламент изнервя партии и водачи по целия континент.

Той не може също да разчита на това, че в редиците на опозицията постоянно ще царува неразбория. Десноцентристката партия " Републиканците " избра за нов водач 42-годишния Лоран Вокие, на съвсем същата възраст като Макрон, а крайнолявото придвижване " Непокорна Франция ", не се отхвърля от обещанията си да изкара по улиците стотици хиляди хора.

Това, което е несъмнено, е, че е малко евентуално 2018 година да е бедна откъм събития.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР