Обмислят месец без проверки по тангентата За шофиране през Околовръстния

...
Обмислят месец без проверки по тангентата За шофиране през Околовръстния
Коментари Харесай

Без винетка по Околовръстното

Обмислят месец без инспекции по тангентата

За шофиране през Околовръстния път на София няма да се изискват винетки. Това заяви заместник-кметът на София Данчо Барбалов, след среща с представители на Агенция “Пътна инфраструктура ”. Двете институции обаче не се схванаха дали да отпадне стикерът за използването на Северната скоростна дъга, която е свързваща пътна артерия за директния трафик от автомагистралите “Хемус ”, “Тракия ”, “Струма ” и Калотина. Разговорите по тази тематика ще продължат на 2 януари.

Търсим метод до всяко обитаемо място на територията на Столична община да има път, по който хората на пътуват без да е належащо да се закупуват винетки, разяснява Барбалов.

През 2019 година ще продължим да търсим законово решение Северната скоростна дъга да се освободи от винетка, разяснява от своя страна Антон Антонов, шеф на Националното ТОЛ ръководство в АПИ. И изрази вяра решението да бъде взето до края на януари.

Той посочи, че жителите от софийските села би трябвало да си купят винетка за 1 януари 2019 година, с цел да могат да минават по Северната скоростна дъга, в случай че нямат такава, ще бъдат глобявани. От АПИ оповестиха още, че обмислят да бъде въведен гратисен интервал до края на януари, при който да няма инспекции за винетки на тангентата.

Кметът на регион “Нови Искър ” Даниела Райчева добави, че хората, които потеглят от Нови Искър за София могат да употребяват други пътища, които обезпечават достъп до София без да се минава през Северна скоростна дъга.

Междувременно от Агенция по заетостта оповестиха, че от януари стартира приемът на заявки за безвъзмездни електронни винетки за хората с трайни увреждания. До 1 април 2019 година нужните документи са копие от ТЕЛК и оригинал за информация, както и копие и оригинал на свидетелството за регистрация на автомобила. От 1 април двата документа отпадат, като инспекцията им ще се прави по длъжностен път.

 път Пътища

Пускат електронна уикенд винетка

Пускат електронна уикенд винетка от 1 януари, която ще коства 10 лв., оповестиха от АПИ. Тя ще важи от 12 часа в петък до 23:59 часа в неделя. Така за леките коли ще може да се купуват уикенд, седмична, месечна, тримесечна и годишна, а за тежкотоварните – дневна, седмична и месечна. Цените на всички типове винетки остават същите.

От 1 януари 2019 година се вкарва и обезщетителна такса за водачите, които не са платили за напредване по платената пътна мрежа. За водачите на леки коли тя ще е 70 лева За водачите на камиони от 3,5 до 12 тона – 125 лв., а за тировете с тегло над 12 тона – 175 лв..

Компесаторната такса ще може да се заплаща или на място при тол контрола с карта, или до 14 дни от определяне на нарушаването по банков път.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР