Обменът на студенти, докторанти, изследователи и преподаватели между България и

...
Обменът на студенти, докторанти, изследователи и преподаватели между България и
Коментари Харесай

България и Унгария ще продължават обмена на студенти, докторанри, изследователи и преподаватели

Обменът на студенти, докторанти, откриватели и преподаватели сред България и Унгария ще продължи и през интервала 2022-2024 година

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов и унгарският министър на външните работи Петер Сиярто подписаха през днешния ден Програма за съдействие в региона на висшето обучение и науката. С нея МОН и Министерството на културата и нововъведенията на Унгария се ангажират да продължат дългогодишното си взаимоотношение в региона на културата, образованието и науката. С Програмата ще се поддържат и лекторите по български и маджарски език.

„ За мен е изключителна чест, че имаме опцията през днешния ден да подпишем Програмата за съдействие в региона на висшето обучение и науката. Уверен съм, че осъществяването ѝ ще способства за опазване на дългогодишните връзки и за активизиране и задълбочаване на обичайно положителните връзки сред нашите две страни в региона на образованието и науката “, сподели министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов. Той благодари на министър Сиярто за позитивното отношение и помощта, която унгарската страна оказва на българското малцинство в Унгария, което наброява към 6000 души.

Проф. Пенов увери, че Министерството на образованието и науката ще продължи да поставя всички старания да обезпечава преподаватели по български език, в това число за Българска двуезична малцинствена детска градина и за Българско учебно заведение за роден език в Будапеща. Той предложи да се прегледа опцията за откриване на втори лекторат по маджарски език в българско висше учебно заведение, както и да се задълбочи съдействието сред двете страни в областта на науката. Министър Пенов изрази вяра, че в интервала на деяние на Програмата ще се засилва реализирането на продан на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели сред България и Унгария. „ За българската страна е извънредно значимо, че ще продължи действието на лектората по маджарски език в СУ „ Св. Климент Охридски “ и на лекторатите по български език в Унгария, за чиято работа висшите учебни заведения дават висока оценка “, сподели още проф. Пенов.

Българската страна ще продължи да поддържа и Българското национално самоуправление в Унгария. 

България и Унгария могат да вземат участие взаимно в европейските рамкови стратегии за научни проучвания и нововъведения.

Предвижда се общо създаване на научноизследователски планове посредством включване на учени от двете страни. Български и маджарски научни организации към този момент си партнират в 79 плана по Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейския съюз „ Хоризонт 2020 “. България и Унгария ще засилват двустранното си съдействие в региона на научните проучвания в региона на новаторското земеделие. Програмата ще предизвиква институциите и откривателите, които се занимават с унгарска история, просвета, език и изкуство в България и с българска история, просвета, език и изкуство в Унгария.

На подписването участва и посланикът на Унгария в България Н. Пр. госпожа Текла Харангозо.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР