Обливането на тялото с хладна, но не ледена вода, има

...
Обливането на тялото с хладна, но не ледена вода, има
Коментари Харесай

Ето как студеният душ лекува ефикасно

Обливането на тялото с хладна, само че не ледена вода, има извънредно благотворно влияние върху физическото и менталното здраве. Освен че освежава и гони умората, студеният душ може да помогне при редица неразположения и да послужи като превантивна мярка по отношение на разнообразни болести. Той защищава от високо кръвно налягане в резултат на усъвършенстваното кръвообращение. Хладната вода спомага за прочистването на отчасти запушени артерии, като по този метод намалява риска от инфаркт. Важно е да се знае, че внезапните промени в температурата са противопоказани за хора със сърдечносъдови болести.
Учените настояват, че студената вода усъвършенства метаболизма и оказва помощ за поддържането на оптимално тегло. На какво се дължи този резултат? При изстудяване на тялото обмяната на веществата се форсира в опит да го затопли. Така се изгарят калории. Според скандинавски учени излагането на ниски температури може да забърза метаболизма до 15 пъти.
Влизането под студена водна бликам е добре прочут способ за приучване и укрепване на имунната система. Доказано е, че има позитивен резултат върху отделянето на бели кръвни кафези, които вършат организма по-устойчив на настинки и грип. Дихателната система се повлиява позитивно и органите се насищат с спомагателна доза О2.
Удивително добре хладната вода влияе на човешката душeвност. Тя задейства мозъка, който кара надбъбречните жлези да отделят хормона норадреналин, играещ значима роля в битката с депресивните мисли.
Сред позитивните свойства на студения душ е поддържането на кожата свежа и стегната. За да извлечете оптимални изгоди от него, е желателно последователно да привиквате към по-ниските температури - задържайте хладката вода 10-ина секунди и сменяйте с топла.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР