Облеклата на две известни мумии на момичета инки, които бяха

...
Облеклата на две известни мумии на момичета инки, които бяха
Коментари Харесай

Учени разкриха тайната на смъртоносно проклятие на мумиите на инките

Облеклата на две известни мумии на девойки инки, които бяха открити в пещера в горната част на планината Серо Есмералда в Чили, се оказаха наситени със смъртоносна отрова. Изследователите от дълго време са изучавали останките, само че неотдавна почнали да проучват погребалните облекла. Резултатите от теста за савана бяха оповестени от учените в списание Archaeometry.



Облеклата на девойките били наситени с алена багра въз основата на живак, което за това време е извънредно рядко. Учените означават, че тази отрова визира нервната и мускулната система и стомашно-чревния тракт. При рискови дози се стига до гибел.

Инките знаели доста добре, че боята от цинобър е доста токсична и рискова за човешкото здраве при непрекъснат контакт с нея. Те постоянно покриват гробниците си с такава багра, с цел да изплашат разбойниците, обясниха създателите на изследването.

Според учените е допустимо отровата в този случай да е играла сходна роля. Трябва да се означи, че цинобърът е бил употребен и за плашене на " зли духове ".

Богато облечените мумии на деветгодишно момиче и 18-годишно момиче са открити през 1976 година заровени в пещера покрай върха на Серо Есмералда, датираща от 1399-1475 година сл. Хр. Те били в зародишна позиция, заобиколени от 104 артефакта, които придружавали девойките в отвъдния живот. Предполага се, че телата са били заровени след извънредно значима ритуална жертва на инките.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР