Областният управител на Варна да каже кой го притиска да

...
Областният управител на Варна да каже кой го притиска да
Коментари Харесай

Красен Кралев: Правителството се провали с преместването на украинските бежанци, никой не им каза къде отиват и какво ги очаква

Областният шеф на Варна да каже кой го притиска да саботира бюджета на града

Варна е огромен град, само че ние знаем кой с кого си играе и кой какви зависимости има. По този мотив желая да се обърна към регионалния шеф господин Коцев. Всички знаем, че той не е ястреб и не е човек който самичък ще реши да апелира бюджета и да саботира естествената активност на община Варна “. Това съобщи някогашният състезателен министър и народен представител от ГЕРБ Красен Кралев на конференция на партията в морския град.
Кралев се обърна към регионалния шеф Благомир Коцев с апел да премисли обстановката преди да нанесе тази голяма вреда на варненци.
„ Всички знаем, че напълно скоро това държавно управление ще си отиде, всички негови представители ще се върнат назад измежду хората и ще би трябвало да погледнат съгражданите си в очите. Така, че преди да саботира бюджета и активността на община Варна, преди да нанесе тази вреда на варненци, дано господин Коцев да си намерения. Да намерения по какъв начин ще огледа единствено след няколко месеца варненци в очите и ще им изяснява по какви аргументи и за какво се е наложило да саботира общинския бюджет “, сподели още Кралев.
Той добави, че в никакъв случай до момента не се е случвало Община Варна да няма бюджет.
Красен Кралев акцентира, че Общината не може да действа обикновено, в случай че няма признат бюджет в приходната му част.
Варненският народен представител разяснява и настоящата тематика с неуспеха на акцията с преместването на украинските бежанци от Варна навътре в страната.
„ Като член на комисията по туризъм през последните месеци непрекъснато се срещах с разнообразни представители и ръководители на спешния щаб, Министерството на туризма и това на вътрешните работи, хора, които носят отговорност за преместването на бежанците.
Алармирахме, че липсва осведомителна кампания-нито хотелиерите са известени по какъв начин тъкмо ще стане преместването и къде ще отидат бежанците, нито самите бежанци. Не можеш да ги третираш тях като неодушевени предмети и в последния миг да им кажеш – от през днешния ден тръгвате, ще ви местим на 530 км. в страната, без да имате безспорна никаква информация къде отивате. Всички вие бяхте очевидци по какъв начин през вчерашния ден във Варна от пет приготвени рейса да извозят 250 души, потеглиха единствено 5 души за планинските курорти. Да приемем, че още 5 са тръгнали с коли, 10 души от тези 250 взеха решение да заминат “, изясни Кралев.
Той съобщи, че във Варна има към 18 хиляди бежанци, като почти по предварителни данни настройката е 20% да се върнат в Украйна заради неналичието на информация какво от тук нататък ще се случва в България с тях. 40% може би ще се възползват от предлагането за дислоциране в страната и 40% ще излязат и ще търсят интеграция във Варна, ще отидат на свободен наем и ще опитат да се интегрират в нашето общество.
„ Аз съм учуден по какъв начин някои ваши сътрудници, в това число една от водещите малките екрани в България, показаха този безапелационен неуспех на държавното управление с преместването на бежанците. Като се пробват да трансферират цялата виновност върху украинските бежанци. Видите ли те желали да живеят тук по хотелите, били отговорни, тъй като не желали да се реалокират. Ами те не желаят да местят заради една елементарна причина – не бяха осведомени по никакъв метод какви условия ще им бъдат препоръчани от тук нататък. Нулева осведомителна акция. Категорично не можем да кажем, че потребностите на бежанците са единствено от храна и заслон. Голяма част от тях са деца, които имат потребност от обучение, учебно заведение, опазване на здравето. Те стоят и се пробват да се интегрират във Варна от три месеца, и ние приказваме, че ще им помогнем. Сега внезапно -тръгвайте за някъде! Каква работа ще им намерим в Рибарица и Паничище, където ще ги местят. Три месеца се интегрират децата и търсят опция да продължат образованието си и в последния миг ти им казваш: „ Отивате в един град на 1400 км надморска височина, съвсем с най-малък брой поданици ”. Дали има доктор, аптека, учебни заведения, изобщо няма никаква информация “, добави Кралев.
По думите му точно заради неналичието на каквато и да е акция украинските бежанци са резервирани към проекта на държавното управление за пренасяне из страната. Депутатът от ГЕРБ напомни, че нееднократно са предложили на ръководещото болшинство в продължение на два месеца да проведат осведомителна акция измежду бежанците. „ Знаете, че варненци имаме доста другари притежатели на хотели, доста другари които работят в тези хотели и знаем каква беше действителната конюнктура – нулева осведомителна акция измежду хотелиери, нулева акция и измежду бежанците. Ако искаш да местиш хората свободно на по 500-600 км. разстояние би трябвало да си дадеш отговор каква нужда имат, тъй като не е единствено храната и нощувката “, сподели още някогашният състезателен министър.
Той показа също, че по време на комисии с спешния щаб са оспорвали, в това число и депутати от ръководещото болшинство, опцията с 15 лева на храноден да бъдат посрещани потребностите на бежанците.
„ Една госпожа ме убеждаваше, че тъй като тя работила в такава неправителствена организация в бежански центрове, 5 лв. кетъринг бил безусловно задоволителен плюс 10 лв. за нощувка. Сами си давате отговор за 5 лв. по какъв начин може да изхранваш хората. Вероятно за хотелите 1,2 звезди са задоволителни, само че изрично не сме съгласни с това. Разбираме, че бюджета ще търпи огромно натоварване, в случай че би трябвало да се посрещат потребностите на хората, само че въпреки всичко трябваше те да могат да вземат осведомено решение като им кажат къде ще ги местят, какви са изискванията за живот, каква е просветителната инфраструктура, опазване на здравето, което могат да употребяват и те към този момент да си решат дали да се възползват от предлагането на държавното управление или сами да си търсят метод да се интегрират в нашето общество “, заключи Красен Кралев.
Той бе безапелационен, че обстановката в Бургас е същата-от през вчерашния ден 57 души са отпътували с трен, а 12 души с коли.
„ Трябваше да създадат по-сериозна осведомителна акция. Да уведомят хотелиерите и украинските жители какво следва. Ако това беше свършено, никаква акция от Facebook провокатори нямаше да може да обърка украинците “, съобщи още Красен Кралев.
Варненският народен представител разгласи, че има информация, че голяма част от хотелите, приютили бежанци, не са получили дължимите средства от държавното управление.
„ В момента събираме информация и скоро ще публикуваме данни и по този проблем ”, съобщи Кралев.
На конференцията участваха и варненските депутати от ГЕРБ Бранимир Балачев и Павел Христов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР