Областният управител на Монтана Ванина Вецина посети Чипровци. Това е

...
Областният управител на Монтана Ванина Вецина посети Чипровци. Това е
Коментари Харесай

Ванина Вецина посети Чипровци

Областният шеф на Монтана Ванина Вецина посети Чипровци. Това е следващото обитаемо място, посетено от нея след обещанието ѝ да се запознае с проблемите на обособените общини на място.
В Чипровци тя се срещна с кмета Пламен Петков и с управниците на обитаемоте места в региона.
„ Само на място и в диалози с хората по места проблемите се научават и схващат най-добре – къде има проблем с пътища, къде с бездомни кучета, къде с осветяване, вода или друго и какви са методите за решаването на тези проблеми, по тази причина Ви благодаря за визитата “, сподели кметът на общината Пламен Петков.
Чипровци бележи огромен прогрес в развиването си, стана ясно от думите на локалната власт. Тя е измежду първите общини в страната ни, които започнаха да отделят средства от бюджета си за всяко новородено – сега сумата е 1000 лв.. Тя е и измежду първите, предложили безвъзмездни детски градини – това се случи още преди 6 години.
В града и обитаемоте места от общината нямат проблем със събирането на отговорности за вода – събираемостта е съвсем 100%, само че имат проблем с водохващанията. Общината има подаден подготвен план в Министерство на регионалното развитие, в това число с избор на реализатор, за замяна на довеждащия общ тръбопровод на Чипровци и Железна. Надеждата е за финансиране от там, защото вид за европейски средства няма заради неналичието на консолидация по ВиК в област Монтана. Проекти за възобновяване на ВиК инфраструктурата има за още 6 обитаеми места. С помпажно водоподаване е единствено село Бели Мел, а останалите обитаеми места са с гравитачно.
В Чипровци има няколко точки за безвъзмезден интернет. Има и огромно търсене на къщи, само че няма предложение – парцелите държат цените си и рядко се продават. Голяма част от притежателите се прибират единствено за почивните дни, значително живеят в обитаемоте места и работят на друго място – главно в Монтана. Има и такива, които се връщат в родното си Чипровци след пенсионирането си.
Най-големите работодатели са общинската администрация и дърводелският завод в село Митровци. Местни компании също обезпечават работни места, само че незадоволително. Плановете за всеобща претовареност са в рудодобива.
Сред огромните проблеми е положението на пътищата, изключително правата Бели мел-Чипровци. За ремонт е и секторът Ковачица-Равна, както и методите към Челюстница, Горна лука, Чипровския манастир и заставата при Мартиново. Пречка в обновяването на пътната инфраструктура е изискването за съгласуваност на пътища с по-висок клас, какъвто в община Чипровци няма. Асфалтирането на улиците в обитаемоте места е ангажимент на локалната власт и тя се оправя с него. Това лято работата ѝ продължава с разнообразни действия в няколко обитаеми места.
Спънка за общинската администрация са и промените в режима на земите по член 19 от Закона за собствеността и използването на земеделските земи и поземлената реставрация. С него се постановат ограничавания за продажба, а в това време в територията на общината пустеещите земи са към 80 хиляди декара. Цената е ниска поради спецификата на почвата, само че има търсене за други планове, доста от които са за пчелини.
Друго, за което се търсят решения, са незадоволителните места за нощувка и настаняване в къщите за посетители и хотелите. При спортни надпревари с повече тимове и при други всеобщи събития с доста участници и посетители, каквото е обичайният фестивал на чипровския килим, това основава стеснение.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР