Областният управител Минчо Афузов взе участие в международна конференция, посветена

...
Областният управител Минчо Афузов взе участие в международна конференция, посветена
Коментари Харесай

Обсъдиха новите предизвикателства в земеделието

Областният шеф Минчо Афузов взе присъединяване в интернационална конференция, отдадена на новите провокации в земеделието.

Дискусията се организира в границите на Балканската среща „ Да изхраним Европа по време на рецесия – провокации и благоприятни условия на тактиката „ От фермата до трапезата “, която се организира в София. Събитието бе проведено от Министерство на земеделието и в него участваха делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

Във форума, иницииран от евродепутата Сергей Станишев, се включиха министърът на земеделието Явор Гечев, вицепремиерът по европейските въпроси (2013-2014 г.) Зинаида Златанова, Иво Христов, Асим Адемов и Радан Кънев - членове на Европейския парламент, Клара Агилера и Кармен Аврам, депутати в Екологичен потенциал и членове на Комисията по земеделие и развиване на селските региони, Роксан Фелър - общоприет секретар на Animal Health Europe, Даниел Паркър от Slate Hall Veterinary Services, Александър Антон - общоприет секрета на European Dairy Association, Бърт Стийнберг - общоприет секретар на AVEC European Poultry Meat Sector, Александър Дьоринг - общоприет секретар на FEFAC European Feed Manufacturers’ Federation, проф. Живко Кръстанов от Земеделски институт - Стара Загора, Крум Неделков и Георги Събев, заместник-министри на земеделието и други

„ Кризите се преодоляват, само че редом ни учат и демонстрират, че актуалният поземлен бранш изисква мултидисциплинарни дейности за реализиране на напредък и компенсиране на загубите “, уточни земеделският министър Явор Гечев. По думите му, селското стопанство е извънредно значим бранш в стопанската система в международен мащаб и стратегическото му значение непрестанно нараства. Нужна е промяна, съгласно новите световни условия. Целта е да се утвърждават модерни модели на резистентност и напредък за реализиране на продоволствена сигурност и заслужено икономическо и обществено развиване. „ Това може да бъде реализирано посредством пълноценното потребление на науката “ означи министър Гечев.

Освен настоящите тематики, свързани с провокации пред продоволствената сигурност, подбудени от икономическите компликации, участниците разясниха последствията и методите за справяне с инфлационните процеси. Други тематики на полемиките бяха достъпът до суровините и транспортните коридори.

Според участниците, световни рецесии - като изменението на климата, увеличението на популацията, опасността от апетит и недохранване в някои райони на света, както и последствията от пандемията от Ковид-19, оказват директно въздействие върху земеделския бранш. Тези фактори излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и покачват доста цените.

Всички участници в конференцията подчертаха значимостта и нуждата от работа на районно равнище, за поощряване на локалното произвеждане и късите вериги на доставки. „ Тази полемика слага основата на обмяна на опит и положителни практики сред страните от Балканите като метод за повишение на конкурентоспособността и устойчивостта на земеделието “ акцентира министър Явор Гечев. Той добави, че за постигането на това е нужна повече ангажираност както от страна на държавните управления, по този начин и на неправителствените организации и земеделските производители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР