Областният управител Минчо Афузов и Областна администрация се обръщат към

...
Областният управител Минчо Афузов и Областна администрация се обръщат към
Коментари Харесай

Областна администрация Сливен подкрепя маестро Георги Калайджиев за „Будител на годината“

Областният шеф Минчо Афузов и Областна администрация се обръщат към сливенските институции, публични организации и жители с зов да поддържат посредством гласоподаване номинирания за „ Будител на годината “ маестро Георги Калайджиев.

Георги Калайджиев е образец за целенасоченост и щедрост. Роден през 1947 година в сливенския ромски квартал „ Надежда “ в бедното семейство на музикант, той, с помощта на своята непримиримост и гений, само че и на Чинтуловата стипендия, отпусната му от Сливенската община, приключва Музикалното учебно заведение в Бургас и Музикалната академия в София, след което специализира в Будапеща. Печели конкурс за оркестрант, а доста скоро – и за концертмайстор на най-титуловния български камерен оркестър – отбор „ Софийски солисти “, където работи 20 години. През 90-те години Георги Калайджиев емигрира в Германия и се открива в град Гийсен. Там стартира кариера на концертамайстор в локалния симфоничен оркестър и учител в музикалното учебно заведение. Малко по-късно в Германия основава и собствен камерен симфоничен оркестър – „ Студио концертанте “, с който изнася доста концерти, постоянно с гост-солисти от разнообразни етноси и континенти.

През 2009 година дружно със своята партньорка Мария Хаушилд започва плана „ Музиката вместо улицата “ в квартал „ Надежда “ на град Сливен. Алтруистичният план, който се финансира главно посредством концертната активност на „ Студио Концертанте “ в Германия, има за основна цел да развие музикалните заложби на обществено слаби деца от ромския квартал и да ги въодушеви за едно друго бъдеще, обвързвано с класическата музика. Обучението по разнообразни музикални принадлежности, ръководено от музиканти-педагози, спомагателните занимания по български и немски език, солфеж, история на музиката, изобразително изкуство, както и честите гостувания в Германия са изцяло безвъзмездни за децата. Нещо повече – най-нуждаещите се от тях получават спомагателна обществена поддръжка от плана. А най-упоритите и даровити деца, продължаващи образованието си в музикалните учебни заведения и академии (а те към този момент по никакъв начин не са малко), стават стипендианти на плана „ Музиката вместо улицата “. От няколко години планът на маестро Калайджиев има собствен Младежки камерен оркестър, който към този момент сполучливо взе участие в няколко музикални фестивала и концертира дружно с най-известните български симфонични обединения – Софийска филхармония и Камерен отбор „ Софийски солисти “. Няколко от най-талантливите ученици на плана „ Музиката вместо улицата “ през месец май участваха в Световния юношески симфоничен оркестър, който изнесе концерти в Париж и Страсбург във връзка Френското председателство на Европейския съюз.

Цялата неуморна активност, неимоверната отдаденост на маестро Георги Калайджиев, са предопределени за основаването на позитивни образци и модели за децата от ромската общественост, на повече схващане, доверие и приемливост сред другите класи и етноси в българското общество, за превъзмогването на някои предубеждения и стигми измежду ромите и смяна на общите културни и духовни настройки на нацията.

Подкрепа за номинацията на маестро Георги Калайджиев за „ Будител на годината “ може да се реализира посредством гласоподаване в уеб страницата на Българското национално радио:https://bnr.bg/page/glasuvaite-za-buditel-na-godinata-2022
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР