Областните управители изпълняват държавнически задължения, а не на определена политическа

...
Областните управители изпълняват държавнически задължения, а не на определена политическа
Коментари Харесай

Денков: Днес няма да назначаваме областни управители

Областните шефове извършват държавнически отговорности, а не на избрана политическа мощ.

Това съобщи министър председателят акад. Николай Денков на постоянното съвещание на Министерския съвет (МС). " Днес няма да назначаваме регионални шефове ", сподели той.

Премиерът означи, че 12 юни в Северозападна България се изляха проливни превалявания, които в област Берковица и село Врачеш добиха стихийни размери, което сложи на риск живота, здравето на хората, провокира съществени материални опустошения, отнесе пътна настилка. " Искам за благодаря на хората, които се отзовава незабавно. Реакцията на институциите този път беше извънредно бърза ", акцентира той и уточни, че Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " бяха там още вечерта, паралелно с това и отделение на Българската войска се включи там, където е належащо.

" Още на идващия ден МТСП изпрати екипи, които да открият какви са следствията за хората, и стартира да основава организация за погашение на обезщетения ", добави акад. Денков, като посочи, че Министерство на регионалното развитие е изпратило техника, с цел да подкрепи разчистването и да стартира подготовка за последващи превалявания, които се чакат през идните дни.

Премиерът означи, че Министерство на околната среда и водите следи ежечасно какво се случва и къде има рискови фактори. Веднага по-късно акад. Денков добави, че по някаква подигравка 27 от 28 регионалните шефове подадоха оставка.

" Това, което всеки може да види, е, че в Закона за регионалната администрация са разказани доста ясно какви са отговорностите на регионалните шефове. Те съставляват страната в съответните райони, реализират съгласуваност и надзор, грижат се за законосъобразността на съответните актове на локалната власт. С други думи те извършват държавнически функционалности, които са им вменени по закон и за които са назначени от съответното държавно управление ", сподели министър председателят и добави, че регионалните шефове не извършват ползите на обособена политическа мощ, или на настрана лице.

Акад. Денков обърна внимание, че в тази активност няма място за политически изявления, в случай че някой регионален шеф няма политически упоритости, които са свързани с идните локални избори.

Именно тъй като това е извънредно значима позиция, през днешния ден няма да бъдат назначавани регионални шефове, изясни министър председателят, като добави, че тези които са назначени от служебното държавно управление ще продължат да извършват отговорностите си по този начин, както са по закон, и прикани да няма политизиране.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР