Областна администрация - Русе и Областната дирекция на Държавен фонд

...
Областна администрация - Русе и Областната дирекция на Държавен фонд
Коментари Харесай

Приемат документи по извънредна мярка от програмата за развитие на селските райони

Областна администрация - Русе и Областната дирекция на Държавен фонд земеделие оповестиха детайлности

От 8 март стартира приемът на документи за подкрепяне по изключителна мярка 22 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за аграрни стопани и дребни и междинни предприятия /МСП/, наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала /ПРСР/ 2014-2020 година Това стана ясно от извършена среща сред специалисти от Областна администрация - Русе и Областната дирекция на Държавен фонд земеделие /ДФЗ/.

До 17 март ДФЗ афишира втори банкет на заявки за подкрепяне по подмярка 22.1 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за земеделските стопани, които са изключително наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ от ПРСР 2014-2020. За финансова поддръжка по подмярка 22.1 могат да аплайват аграрни стопани, които отглеждат пчелни фамилии.

В бранш „ Пчеларство “ изплащането на помощта ще бъде на база предоставена информация от изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните с броя на наличните пчелни фамилии, открит съгласно осъществен есенен обзор за 2022-а и отразен в протокол за осъществен профилактичен обзор от ветеринарен доктор. Пчелните фамилии е належащо да се отглеждат в личен животновъден обект, регистриран по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност.

По подмярка 22.1 са възможни за подкрепяне и производители на ягоди или малини, оранжерийно произвеждане за площите за които не са получили подкрепяне по подмярката през предходния банкет.

Всички претенденти следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани. Разпределеният бюджет за помощта е избран до левовата равноценност на 2 808 407 евро. Един аграрни собственик може да получи подкрепяне не повече от 15 000 евро, което се равнява на 29 337 лв., колкото на процедура е и допустимият размер на помощта, записан в европейското законодателство.

Приемът по подмярка 22.2 „ Извънредно краткотрайно подкрепяне за дребни и междинни предприятия, наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ от ПРСР 2014-2020 година също стартира на 8-и март и ще продължи до 15-и този месец. Подпомагането по подмярка 22.2 ще бъде под формата на еднократна помощ и има за цел да способства за подсигуряване на продоволствената сигурност, за превъзмогване на пазарните несъответствия и непрекъснатост на стопанската активност на дребните и междинни предприятия, осъществяващи преправка, предложение на пазара или развиване на селскостопански артикули.

Допустимите претенденти е належащо да развиват своята активност на територията на страната. За идния банкет по подмярка 22.2 е разпределен бюджет в размер до левовата равноценност на 3 500 000 евро. Максималният позволен размер на финансовата помощ за един претендент не може да надвишава 100 000 лв..

При установяване на оптималния размер на финансовата поддръжка ще се регистрира и подпомагането на претендента, предоставено по други принадлежности за подкрепяне на национално ниво или на нивото на Съюза, или по частни схеми в отговор на последствията от съветското настъпление в Украйна. Когато преработвателят е и производител той няма да получи подкрепяне тъй като в качеството си на производител е получил тавана на помощта.

Заявленията за подкрепяне подмярка 22.1 ще се подават в общинските служби „ Земеделие “ по непрекъснат адрес на претендента - физическо лице или по адреса на ръководство на претендента – юридическо лице или едноличен търговец. По подмярка 22.2 документи се подават персонално или от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощие в регионалните дирекции на ДФЗ - РА по адрес на ръководство на претендента.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР