Обилните валежи и силния вятър наложиха намесата на румънските пожарникари

...
Обилните валежи и силния вятър наложиха намесата на румънските пожарникари
Коментари Харесай

Румъния евакуира над 100 души заради наводнения; нивата на много реки в Северна Македония е силно повишено

Обилните превалявания и мощния вятър постановиха намесата на румънските пожарникари за последните 24 часа в 56 обитаеми места в столицата и още 19 окръга, се показва в известие на Главния инспекторат за изключителни обстановки, представено от Аджерпрес и Българска телеграфна агенция.

В рамките на вчерашния ден и през нощта военните пожарникари са отстранили водата от 47 къщи, две пространства на стопански оператори, две изби на публични институции, 202 двора, пет пристройки, 46 изби и пет улици.

Същевременно заради мощния вятър се е наложила намесата на оперативните екипи за унищожаване на 11 дървета, които са развалили четири автомобила и покрива на една къща.

В три окръга (Горж, Долж и Караш-Северени) са били евакуирани превантивно 107 души от пет обитаеми места, се показва в известието. По-късно всички те са се върнали в жилищата си.

Поради струпване на вода и наноси, както и паднали дървета, краткотрайно е било затруднено пътното придвижване по четири национални и пет окръжни пътя, осведоми още инспекторатът.

Тази заран министър-председателят Марчел Чолаку свика Националния комитет за изключителни обстановки за одобрение на незабавни ограничения в поддръжка на засегнатите от наводненията в окръг Долж. След съвещанието бе обявено, че лицата, наранени от наводненията в село Гречещ, окръг Долж, ще получат незабавна помощ, състояща се от хранителни артикули под формата на консерви, както и бутилки с минерална вода.

„ Заставаме до хората, които имат потребност от нашата поддръжка. В контакт сме с локалните управляващи, с цел да предоставим цялата нужна поддръжка на хората, наранени от наводненията “, съобщи министър председателят.

И в прилежаща Северна Македония преваляванията увеличи равнища на реки и наводниха къщи и ниви. Най-високо е равнището на реката при Демир капия - 308 сантиметра, при приблизително равнище на водата в тази част 123 см, а при Йегуновце, където междинното равнище през юни е 74 см, тази заран са измерени 216 см. Според ХМА равнището на реките се повишава, като през днешния и утрешния ден има наклонност за още по-голямо повишение на равнището на водата.

От вчерашните дъждове и преливането на Вардар край няколко обитаеми места има наводнени къщи и ниви в община Йегуновце. Според информацията, предоставена от локалната общественост на Центъра за ръководство на рецесии през вчерашния ден, и представена от БГНЕС, реката е преляла на сериозни места край Копанце и през местността „ Старо Вардарище “ е навлязла в село Раотинце.

Отделно се търсят хора в река Лепенец. Реката е дълбока и доста бърза и носи със себе си предмети, които съставляват заплаха за водолазите.

От община Прилеп оповестяват, че има провали по инфраструктурата.

От Центъра за ръководство при рецесии (ЦУК) в РСМ осведомят, че има места, на които река Кочанска е излязла от коритото си и са наранени аграрни земи.

Заради проливните дъждове при Лукарските извори питейната вода в Кавадарци е мътна и би трябвало да се преварява преди приложимост, оповестяват от ВиК службата „ Комуналец “ от Кавадарци.

Центърът за ръководство при рецесии осведоми, че се чака последователно нормализиране на ситуацията с водните равнища в цялата страна, само че въпреки всичко би трябвало да се внимава.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР