Обикновеният звездан /Lotus corniculatus L./ представлява многогодишно тревисто растение от

...
Обикновеният звездан /Lotus corniculatus L./ представлява многогодишно тревисто растение от
Коментари Харесай

Обикновен звездан

Обикновеният звездан /Lotus corniculatus L./ съставлява многогодишно тревисто растение от семейство Бобови. Обикновеният звездан е прочут още като звездан, рогат звездан, влахци и жълта глушина.

Растението има мощно развита коренова система, с основен вретеновиден корен, проникващ до 2 м в почвата и с голям брой странични разклонения. Главната маса от кореновите разклонения е ситуирана в горния пласт на почвата. Върху кореновата му система се образуват голям брой грудки.

Стеблата на елементарен звездан са полегнали или приповдигащи се, доближават до 80 см височина. Листата на билката са тройни, хванати с къси дръжки за стъблените възли, ситуирани спираловидно. И трите листчета излизат от върха на листната ръкохватка, като междинното листче е със симетрично устройство, а двете странични са несиметрични.

Прилистниците са ситуирани в основата на листната ръкохватка, като по форма и размери наподобяват истински листчета, заради което на пръв взор наподобява, че комплицираният лист е формиран от 5 листчета.

Цветовете са жълти, от време на време с червеникав нюанс, събрани в съвсем топчести съцветия. Плодът на елементарния звездан съставлява линеен цилиндричен фасул, който след узряване добива кафяв цвят.

Обикновеният звездан е публикуван в Средиземноморието, цяла Европа, Северна Африка и Азия. Пренесено е в Северна и Средна Америка и в Австралия. У нас вирее из влажните ливади и песъчливите места, по сухите и каменливи скатове, в горите, храсталаците и другаде из цялата страна. Цъфти и плодоноси от май до октомври.

Състав на елементарен звездан

 Звездан

В жълтия пигмент на цветовете са открити кверцетагетин и неговият 7-метилов естер. От елементарния звездан е изолиран и галактоманан — един цианогенен глюкозид, отделящ синилна киселина. Също по този начин е открито съществуването на едно горчиво вещество и на сапонини, от които след хидролиза се отделя соясапогенин. Растението съдържа още протеини, мазнини, безазотни екстрактивни субстанции и др.

Видове елементарен звездан

Родът на елементарен звездан включва към 150 типа, някои от които са декоративи растения. Един от най – публикуваните декоративни типове е бертелотовият звездан.

Бертелотов звездан /Lotus bertheloti/ има увиснали клончета и цветове, покрити с бял мъх, украсени с тънки перца. Цветовете на този тип са яркочервени. Бертелотовият звездан цъфти през пролетните месеци и е доста подобаващ за висящи саксии.

За разлика от елементарния звездан този тип изисква малко повече грижи. Има потребност от доста слънце и от щедро поливане. Във вегетационната пауза обаче има потребност от по-студено място. Зимува при температура към 12 градуса.

Отглеждане на елементарен звездан

Обикновеният звездан е една от най-ценните многогодишни бобови тревни фуражни култури за България. Това растение обезпечава високи добиви зелена маса в региони, чиито условия не са удобни за развъждане на люцерна.

Като цяло елементарният звездан не е сложен за развъждане. Той понася по-леките и по-бедни почви, ситуирани на хълмисти места, в равнинните и планинските области, развива се удобно и в регионите с по-богати почви, само че с продължителни засушавания. Това се удостоверява от естествените местообитания, в които се среща.

Задоволителни са резултатите от развъждане на елементарен звездан и на кисели почви. Сеитбата на културата се прави нормално през пролетта. Есенната сеитба дава положителни резултати, в случай че се извърши в края на август - началото на септември при съществуването на влага за покълване и вкореняване на растенията.

 Билка Звездан

Обикновеният звездан може сполучливо да се отглежда както при полски, по този начин при планински и предпланински условия. За един вегетационен интервал обезпечава две, а при удобни условия - 3-4 коситби. За 1 декар се употребяват 1.5-2 кг семена за сеитба.

Друг значим софтуерен миг е, че елементарният звездан не понася покровно засяване. За поникване на семената е нужна минимална температура 2-4°С. При удобни условия на засяване и положителни грижи семената поникват за 12-15 дни.

Събиране и предпазване на елементарен звездан

От елементарния звездан се използват плодовете /Fructus Corniculati/ и Цъфтящата надземна част /Herba Corniculati/, като брането се реализира от май до септември. Отрязва се цялата облистена цъфтяща част на растението, като за брането се избира изсъхнало, недъждовно, слънчево време.

По време на брането билката не трябва да се смесва с другите типове от същия жанр. След пречистване от възможни примеси събраният материал може да се суши като сено с постоянно превръщане или в проветриви пространства, постлан върху рамки. От 4—5 кг свежи стръкове се получава 1 кг суха билка.

Ползи от елементарен звездан

Обикновеният звездан е пасищно растение. Добре понася отъпкване и изкъсване. За тревопасните животни младите растения на елементарния звездан се оказват обичана храна - стъбълцата им са меки, а цялото растение е богато на белтъчини и мазнини. При цъфтежа обаче се натрупват отровни гликозиди, които щом растенията се окосят или силажират, стават безвредни.

Отглеждан дружно с подобаващи житни ливадни треви като алена власатка, ежова главица и ливадна метлица елементарният звездан е най-подходящ за паша на овце. Разбира се, това не изключва опцията за потреблението му в смески за по-едри преживни животни.

Освен за паша смеските с елементарен звездан са подобаващи и за сенокос. За разлика от люцерната, листата на елементарния звездан не опадват след изсушаването му в по-късна фаза. Когато се отглежда в смески за сенокос, добър житен съставен елемент е ежовата главица.

Климатът и почвата в България затвърждават елементарния звездан като тип, без който развиването на стопански и софтуерно преференциално тревно стопанство, изключително в частните стопанства със смесено или профилирано животновъдно направление, е на практика невероятно. Това важи освен за избрани климатични зони в страната, а за всички региони, където има условия за селскостопанско произвеждане.

Овен че е високодобивна просвета, елементарният звездан е богат на хранителни субстанции. Със застаряването на растенията зелената маса не намалява мощно качеството си, както е при другите многогодишни бобови треви (люцерна, детелина, еспарзета). Високото наличие на протеин и каротин в надземната маса вършат елементарния звездан подобаваща суровина за произвеждане на витаминно брашно.

Обикновеният звездан се употребява в нашата национална медицина при главоболие, болки в стомаха и червата. Предполага се, че резултатът на дрогата се дължи на синилната киселина, която влиза в състава ѝ. Цветовете на елементарния звездан се употребяват също по този начин за боядисване в жълто. Билката е и положително медоносно растение.

Народна медицина с елементарен звездан

Българската национална медицина предлага следната рецепта с елементарен звездан при главоболие: Приготвя се запарка от една супена лъжица елементарен звездан и 400 мл вода, която ври 10-15 мин. Прецежда се и се пие 2-3 пъти дневно по една кафена чаша.

Против хемороиди нашата национална медицина предлага запарка от елементарен звездан. Вземете 3-4 стръка от елементарен звездан. Измийте ги добре, нарежете ги на дребно, поставете ги в съд и ги залейте с вряла вода. Докато сместа е топла, се постанова болното място - 3-4 пъти дневно със самата билка. От прецедената запарка се пие 3-4 пъти на ден по една кафена чашка (може и след хранене) в продължение на 5-6 дни. След отмора процедурата може да се повтори.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР