Обичайно преди настъпването на зимата ние – българите, си подготвяме

...
Обичайно преди настъпването на зимата ние – българите, си подготвяме
Коментари Харесай

Да замениш Лондон със Скара Загора: Как да си свариш домашна бира?

Обичайно преди настъпването на зимата ние – българите, си приготвяме зимнина – от консерви през компоти и несъмнено домашно вино и ракия. Българката Любка и англичанинът Робърт обаче си вършат домашна бира .

Любка е графичен дизайнер, а Робърт от дълги години се занимава с кафе по целия свят. Запознават се преди близо 15 години във Варна по време на работен ангажимент. Любовта посред им пламва на по-късен стадий и Любка отпътува за Англия. 

Има и сантиментално пояснение в обич, типично по български – „ ти си чесънът в шкембето ми “

„ Времето, в което аз попаднах в Англия, не беше по никакъв начин приветливо. Англичаните не бяха по този начин отворени към българите като цяло. Беше ми доста мъчно да пробия в това, с което се занимавах по принцип. Не ми харесваше животът там “, изяснява Любка Хенри.

„ Преди света на бирата, бях в света на кафето и тя ми купи подарък, който гласеше „ изкуството на варенето “. Аз се засегнах, тъй като знаех по какъв начин се вари всичко – всяко кафе, по какъв начин да направя кафе или чай. Отворих кутията и вътре пишеше, че става въпрос за варенето на бира. Никога не се бях замислял по тази причина. Две седмици по-късно пробвах бирата, моите другари споделиха „ направил си „ боза “… ха ха ха… беше ужасна, само че започнах да се практикувам “, споделя Робърт Хенри.  

Днес хората си изпращат приветствени картички, цветя и шоколадови бонбони

„ Когато си идвахме в България, едно от летата се замислихме дали да не си създадем бира до момента в който стоим тук. Установихме, че това не съществува към момента и видяхме във варената на бора добра бизнес опция. Затова се захванахме с нея “, добавя го Любка Хенри.

Семейство Хенри заменя Лондон със Стара Загора и трансформират един необикновен подарък в кариера. Вече 10 години притеглят хиляди фенове на бирата и ги учат по какъв начин да си създадат кехлибарената напитка.

Задържан под административно наказване за имуществени вреди

„ Когато започнах да върша бира, се трансфорах в фанатик – захласнат от нея. Прекарах близо шест месеца пред екселските таблици, където събирах всичката информация, другите параметри за всички съставки. Това определяше съществуването на алкохол и го използвах, с цел да направя всички бири независимо “, споделя още Робърт Хенри.

„ Започваме нашата консултация с черната дъска, която сме изрисували, с цел да разбираем процеса. Предлагаме всичко – от оборудването до съставките, всички вероятни първични материали. В началото бяхме напълно ориентирани към домашната пивоварна. Впоследствие започнахме да работим с много български пивоварни и дребни производители на разнообразни крафт питиета – доставяхме първични материали, малц, почистващи препарати “, изяснява Любка Хенри.

Бактерията била открита в глинени делви при археологически разкопки предишното лято

„ Не се опитваме да впечатлим никого, а единствено да ги вдъхновим. Идеята на това, което вършим, в никакъв случай не е била да ви покажем какъв брой способни сме ние, а единствено да ви помогнем да се впуснете в приключението, наречено правене на бира. Това е страна, където хората вършат лютеница. Прибираш се у вас – мирише ти на зеле от долния етаж. Хората вършат вино, вършат ракия. Те могат да си създадат и бира. Не е невероятно, доста е елементарно, просто би трябвало да знаят какво да създадат “, разяснява Робърт Хенри.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР