Обичая "Калуша" ще представят в монтанското село Златия. Ритуалът ще

...
Обичая "Калуша" ще представят в монтанското село Златия. Ритуалът ще
Коментари Харесай

В Златия ще изпълнят древния обичай Калуша

Обичая "Калуша " ще показват в монтанското село Златия. Ритуалът ще бъде изпълнен тази събота по време на панаира на селото, описа секретарят на читалище "Никола Йонков Вапцаров " Пролетка Николова.
"Панаирът постоянно е е петък след Свети Дух, след Русалската седмица, само че ние взехме решение тази година да го открием събота, тъй като хората са на работа, а идват да гледат калушарите ", добави тя.
"Калуша ", това е доста остарял крайдунавски ритуал, който се помни и играе за здраве от генерации наред. Според преданията, се организира за предотвратяване от зли духове и страшни самодивски заболявания. Единствено калушарите можели да лекуват тези неприятни заболявания, породени от злия дух "Калуш ", който бродел из полето, селата и горите.
"Калушарите " – това са нечетен брой от млади мощни мъже ръководени от предводител, който се назовава "Ватата ". Те си имат строго избрана одеждa и атрибут. Всички са облечени еднообразно с доста красиви бели ризи, дълги до коляното, бродирани с маниста и дантела и хубаво избродирани бели панталони. Препасани са с черен пояс избродиран с огромни червени рози и сложена в запаската билка пелин. Тя е доста значима за изцеляването на болния човек. На главите си те има черни калпаци, а в ръцете си държат дървени тояги. Специфично към облеклото са старите сандали, на които са закрепени така наречен шпори, издаващи дрънкащ тон при ритмичната игра. Към реквизита им би трябвало да има гърне, тъкана рогозка, тъкана възглавница, глинена чиния с лековита запарка, байряк за "Ватата " и тъкани кърпи за даряване след ритуала.
Жените, участващи в танцовия състав, са облечени с вълненик, бяла пошивана риза, бродирано елече, тъкана престилка, плетени шарени чорапи и тъкана бяла забрадка за глава, наречена "конч ". Играят се локални хора типични за този край, като: Бордеу, Ицу, Раца, Шумадия, Цъганяска, Чокърлану, Алунелу и други Инструментите, с които се извършват танците и обичаите са национални - кавал, цигулка и барабан.
Обредът се заражда в езическите времена и съгласно една от версиите, "Калуша " има връзка с дохристиянски римски обичаи. В съвремието ни споменът за ритуала е непокътнат в стеснен брой обитаеми места – Хърлец, Лиляче и Златия.
В програмата за панаира тази година ще вземат участие мажоретки и танцов състав от второ главно учебно заведение в град Вълчедръм, от Септемврийци танцов състав, танцов състав при читалището в Златия, калушарите от Златия и от Козлодуй състав, който играе с огньове. Откриването ще бъде в осем часа вечерта.
Събитията ще са в местността "Панаира " сред селата Златия и Игнатово.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР