Обезщетенията за закъснения на влаковете над 1 час се увеличават

...
Обезщетенията за закъснения на влаковете над 1 час се увеличават
Коментари Харесай

По-високи обезщетения за закъснели влакове предлага ЕП

Обезщетенията за закъснения на влаковете над 1 час се усилват от 25% на 50% от цената на билета, реши Европейският парламент (ЕП).

Пътниците ще имат право на 75% обезщетение от цената на билета за забавяне от 1 час и 30 минути и 100% от цената за забавяне над 2 часа, написа investor.bg.

Евродепутатите поддържаха промени в разпоредбите от 2009 година за по-добра помощ за трудноподвижни лица, по-добър достъп за велосипедисти и по-ясни процедури при тъжби. Железопътните предприятия би трябвало да подобрят достъпа до информация за правата на пасажерите, заяви Екологичен потенциал.

За да се избегне блокирането на пасажери при изпусната връзка от многоетапно пътешестване, пасажерите ще имат същите права на информация, помощ и обезщетение като при непосредствено пътешестване.

Бяха отхвърлени предложенията за освобождение на железопътните оператори от погашение на компенсации в случаи на „ изключителни условия “. 

Съдействието за хора с понижена пъргавина би трябвало да е гратис на по-големите гари и без предупреждение. Намалява се времето за предупреждение при потребност от подпомагане на по-малки гари.

Пътниците имат право да вземат колела във влакове, в това число високоскоростните, за дълги дистанции, трансгранични и локални транспорти, гласи признатият текст. Новите или актуализирани влакове би трябвало да разполагат с ясно обособени пространства за транспорт на съединени колела.

Евродепутатите поддържаха по-ранното привършване на краткотрайното освобождение, употребявано от някои страни членки, за използването единствено на части от разпоредбите за пасажери от 2009 година за вътрешните железопътни услуги. Това освобождение би трябвало да бъде прекъснато най-късно година, откакто разпоредбите влязат в действие.

Парламентът упорства разпоредбите да се ползват и за крайградски железопътни услуги.

Позицията на Екологичен потенциал за преразглеждането на правата на пасажерите беше призната с 533 гласа „ за “, 37 „ срещу “ и 47 „ въздържал се “. Преговорите за окончателния текст на законодателното предложение могат да стартират, откакто Съветът на Европейски Съюз одобри своята позиция.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР