Обединените патриоти започват на свой ред консултации за размера на

...
Обединените патриоти започват на свой ред консултации за размера на
Коментари Харесай

Орязването на партийните субсидии се отлага с месец за консултации

" Обединените патриоти " стартират на собствен ред съвещания за размера на партийните дотации като задачата е до август измененията да са факт

© Георги Кожухаров Управляващите ще продължат по пътя на понижаване на държавните дотации за партиите, само че първо ще предизвикват съвещания с всички парламентарно показани партии за вероятните разновидности за ограничение на средствата. Целта е до края на месец юли измененията да бъдат утвърдени в Народното събрание.

За това се схванаха сътрудниците от ГЕРБ и " Обединените патриоти " на среща в Министерския съвет във вторник сутринта. Тя бе свикана от премиера Бойко Борисов, откакто водачът на НФСБ Валери Симеонов заплаши с денонсиране на съглашението за ръководство, в случай че ГЕРБ прокарат измененията сами или с поддръжката на Движение за права и свободи. Заради напрежението текстовете, които трябваше да се гласоподават дефинитивно на второ четене предишния петък, бяха отсрочени.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък По-ниска дотация, само че към момента неразбираемо с какъв брой

ГЕРБ продължава да държи на предлагането си дотацията да бъде понижена от 11 на 1 лев за глас, сподели министър председателят Борисов и след диалозите с " патриотите ", само че стана ясно, че им се извинил за независимия ход. От своя страна, НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " пък ще предизвикват съвещания с всички парламентарно показани партии, с цел да обсъдят вероятните разновидности за ограничение на държавните средства. Целта е до края на месец юли измененията да бъдат утвърдени в Народното събрание, удостовери Валери Симеонов.

Освен него, от дребната коалиция в диалозите участваха водачът на Вътрешна македонска революционна организация и вицепремиер Красимир Каракачанов и зам.-председателят на " Атака " Десислав Чуколов.

Първоначалните оферти на Вътрешна македонска революционна организация бяха с изключение на държавното финансиране от един лев за извоюван глас, парламентарните обединения да получават в допълнение още по 1.5 млн. лева от бюджета за партийна активност. От НФСБ пък желаеха годишен предел от 8 млн. лева на даренията от физически и юридически лица.

Бойко Борисов във вторник сподели, че ще се разискват и промени в Закона за политическите партии, които да уредят изцяло финансирането на обединенията, тъй като в този момент сумата са дефинира всяка година със Закона за бюджета, предлаган от министъра на финансите.

Данък добавена стойност няма да се пипа до момента в който ГЕРБ и патриотите са на власт

Премиерът категорично изиска да подчертае, че " както е записано в съдружното съглашение " - данъчните закони няма да бъдат променяни до края на мандата на държавното управление. " Няма да дебатираме повече по Данък добавена стойност ", разгласи Борисов.

Причината за възобновление на тематиката за намаляването на този индиректен налог е в желание на Движение за права и свободи ставката му за издаване на книги и учебници да е нулева. Борисов загатна пътем в Народното събрание, когато разгласи решението за орязването на партийната дотация, че ръководещите са съгласни с това. Тази позиция устоя до второто четене на текстовете в бюджетна комисия, където с болшинството на ГЕРБ, предложенията за Данък добавена стойност и за безплатните детски градини на Движение за права и свободи въобще не бяха гледани.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР