Обединението за честни избори (ОЧИ), което включва в себе си

...
Обединението за честни избори (ОЧИ), което включва в себе си
Коментари Харесай

Три политически формации подписаха Пакт за честни избори

Обединението за почтени избори (ОЧИ), което включва в себе си Антикорупционния фонд, съдружие " Данни за положително " и фондация " Общество.бг " подписаха Пакт за почтени избори . Платформата има за цел да сплотява организации в битката им против изборните измами, пазаруването на гласове и следения избор на идните предварителни парламентарни избори на 2 април. Мотото на ОЧИ е да не оставят слепи за изборните измами.

Основните действия на Обединението за почтени избори включват осведомителни акции и образования за проблеми и решения в изборния развой , както и разбор, визуализация и добиване на познание от данни, които да оказват помощ за ориентиране на публичното внимание и доброволци към местата в страната с изборни аномалии.

Бойко Станкушев, ръководител на Антикорупционния фонд (АКФ) , изясни, че в основата на активността на всеки един политик или претендиращ да бъде политик, би трябвало да бъде истината. Политиците като прислужници на народа си, са длъжни и са доста задължени на първо място да подсигуряват истината, без която не може да има обикновено общество, нито функциониращи институции и нито функционираща естествена страна, в случай че не е уродлива, означи Станкушев.

" Без истина няма и не може да има обикновено общество и естествена страна ", разяснява шефът на АКФ. Той уточни, че стадият, на който е гражданското общество в България, е незадоволително висок и без непозната помощ, мъчно бихме се справили.

Никола Тулечки, представител на съдружие " Данни за положително " , добави, че задачата на Обединението е да има предварителна защита на изборите, по-малко изборни измами и повече хора да излязат да гласоподават. В изборния ден би трябвало да има оптимално доста очи на оптимално доста места, с цел да може процесът да бъде сигурен, акцентира Тулечки.

Румяна Дечева, някогашен ръководител на Обществения съвет към ЦИК , разяснява, че съвсем не остава време да се разгласяват анализите и материалите от извършените предходни избори, защото съвсем незабавно идват нови. Тя следи метода, по който работи изборната администрация и тяхното присъединяване в интернационалните мрежи. " За времето на работа на последния парламент това, което видяхме е, че заради липса на точка и линия в Изборния кодекс, ЦИК не взе участие в няколко значими интернационалните прояви ", разкритикува Дечева.

Пактът за почтени избори има за цел да ангажира политическите партии и обединения да работят за превъзмогване на проблемите, свързани с изборния развой в България, които Обединението за почтени избори е разпознало.

Пактът включва следните точки :

Потвърждаване на решимостта на партиите да проведат почтени избори, без търговия с гласове, операция на изборните резултати, в това число бюлетини и протоколи и други нарушавания на закона;

Ангажиране да не се употребяват непозволени средства като: език на омразата, дезинформация, подправени вести, уронване достойнството и положителното име на съперниците, търговия с въздействие, способи за напън и закани върху избирателите;

Защита на правата на всички гласоподаватели да гласоподават свободно и гладко, както и на правата на всички претенденти да вземат участие в изборния развой.

Ангажиране да се съблюдава законодателството, обвързвано с изборите, и при нарушавания да се сътрудничи с ЦИК и Министерство на вътрешните работи за гарантиране на това.

Ангажиране да не се употребяват нелегитимни средства за финансиране на изборните акции, в това число от корпоративни дарения и други неразрешени източници.

Като политически партии пактът бе подписан от ПП/ДБ, Български напредък и Левицата . От ЦИК са отказали да подпишат, а от Министерство на вътрешните работи са дали единствено документално удостоверение за поддръжка.

Инициативата беше подкрепена и от всички немски политически фондации с представителства в България - Фондация за свободата " Фридрих Науман ", Фондация " Конрад Аденауер ", Фондация " Ханс Зайдел ", Фондация " Фридрих Еберт ", които дружно съвсем покриват целия политически набор в България в партньорството си с политически партии, като се изключи крайната десница.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР