Обединението на българския електроенергиен пазар с гръцкия през месец май,

...
Обединението на българския електроенергиен пазар с гръцкия през месец май,
Коментари Харесай

Борсата за ток: Обединените пазари не влияят цените

Обединението на българския електроенергиен пазар с гръцкия през месец май, а оттова и с италианския, не е довело до рекордно високите цени на тока на борсата у нас. Предстоящото през октомври обединение с румънския пазар и нагоре с Унгария, Чехия и Словакия също няма да се отрази върху цените на свободния пазар. Така отвърнаха шефовете на " Българската самостоятелна енергийна борса " (БНЕБ) Константин Константинов и на " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО) Ангелин Цачев на изказванията на бизнес организациите, че пазарното обединяване е измежду виновниците за рецесията с високите цени на тока, довели до ограничение работата на предприятия https://www.mediapool.bg/zavodi-spryaha-rabota-zaradi-neposilno-skapiya-tok-news324887.html и заплаха от прекъсване на железопътните товари https://www.mediapool.bg/zaradi-skapiya-tok-mozhe-da-sprat-i-zhp-tovarite-news325589.html.

Двамата, шефовете на " Българския енергиен холдинг " Валентин Николов и на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " Живко Динчев и представители на енергийното министерство се включиха в съвещанието на краткотрайната комисия за проверка на ръководството на ГЕРБ, което във вторник се занима с цените на електрическата енергия на свободния пазар. Те остават на равнища от към 200 лева./МВтч след задействането на спомагателни мощности, като преди този момент надвишиха 300 лева./МВтч. Въпреки демонстрираните старания на държавната енергетика, цените останат много високи за българската стопанска система и повличат след себе си и останалите артикули и услуги.

" Пазарното обединяване с Гърция, и което и да е друго било пазарно обединяване, не въздейства на цените, камо ли трагично ", съобщи Константин Константинов пред депутатите.

Ангелин Цачев добави, че с цел да вдигне цените сливането на пазара ни с гръцкия, България би трябвало да има по-голяма опция за транспорт на електрическа сила към избраната пазарна зона. " А такава няма, тя не е основана. И сега няма по какъв начин някой да твърди, че обединяването, което трябваше да стане много по-късно в сравнение с обединяването с Румъния, е повлияло върху цената на електрическата сила в България. Основните аргументи може би би трябвало да се търсят на друго място ", сподели Цачев.

На рецензиите на бизнеса, че не са изчакали първо обединяването с Румъния, откъдето може да се обезпечи по-евтин ток, вместо с Гърция и Италия, където цените са високи и търговците избират да изнасят, двамата отвърнаха, че тези обединявания се съгласуват с европейските преносни оператори, тържища и регулатори. И двете са закъснели с 3-4 години, а това с Румъния още повече - с 10 месеца и след последното удължение на периода. Сега през септември щ етръгнат първите проби по какъв начин действа общия пазар с Румъния, Унгария, Чехия и Словакия и през октомври може да се чакат първите действителни търгове с общ пазар и с тези страни, изясни шефът на БНЕБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР