О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се наречеш

...
О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се наречеш
Коментари Харесай

10 забравени българи и техните постижения

„ О, неразумний юроде! Поради что се срамиш да се наречеш българин…? “

България е дребна по територия страна, само че в нея има толкоз доста невероятни неща, с които всеки българин би трябвало да се гордее – природа, просвета, история и велики българи, които са оставили отпечатък за бъдещите генерации.

Всеки от тях заслужава респект и почитание, всяко тяхно достижение заслужава да бъде запомнено. В тази ранглиста място откриха не толкоз известни, само че гениални българи, чиито труд и старания заслужават най-искреното ни удивление.

1. Първият български илюзионист

Никола Димитров Коцев, с артистичен псевдоним Ник Дим Кос, е роден в София през 1901 година Още от 15 годишен се увлича по фокусите, като един от тях става международно прочут – „ Дамата във въздуха “.

2. Създателят на морската градина в Бургас

Георги Духтев е впечатлил самия цар Фердинанд, който изпраща момчето в първокласен австрийски университет. През 1910 година Георги Духтев печели огромен план за основаването на морска градина в град Бургас. Той внася цветя и шубраци от целия свят – Италия, Франция, Ливан, Мадагаскар и други.

 10 забравени българи и техните достижения

3. Откривателят на нивалина

Голямото изобретение на професор Димитър Пасков става по време на зараза от детски паралич в Европа. Той инцидентно вижда по какъв начин едно болно момиче, по простъпка изпива чаша с вода, в която е имало блатни кокичета. След време положението на детето се подобрило и професорът почнал със своите опити. Той извлякъл галантамин от листата на блатното кокиче и е кръстил новото лекарство „ нивалин “.

4. Първият български нуклеарен физик

Елисавета Карамихайлова има повече от 40 научни труда, разбори и голям брой изявления. Заедно с Мариета Блау тя разгласява много просторен труд за полония и проникването на гама лъчите. Всичко това ѝ печели влиятелна стипендия в университета в Кеймбридж.

5. Откривателят на Lactobacillus bulgaricus

Стамен Григоров е микробиолог, който на 27-годишна възраст стартира да прави проучвания на българското кисело мляко. След голям брой опити, той открива по този начин известната ни към този момент бактерия. Благодарение на него, нашето кисело мляко оказва се в целия свят. Родната му къща, в региона на град Трън е превърната в Музей на киселото мляко.

7. Първото българско списание

Негов основател е Константин Фотинов. Той е роден в Самоков през 1790 година. През 1842 година излиза първият брой на списанието – „ Любословие “. За страдание то се печата единствено 4 години. Твърди се, че издаването му е спряно заради дефицит на финанси или налагане на цензура от Османската империя.

 10 забравени българи и техните достижения

6. Паметникът на свободата

Пеньо Атанасов – Бомбето е строителен бизнесмен, който е обвързван с паметника на Шипка. Той е този, който довършва грубата работа по плана, само че по този начин и не получава самопризнание приживе. Паметникът отваря на 26 август 1934 година и повече от 100 хиляди българи изкачват 894-те стъпала до върха.

9. Първият български вестник

Повлиян от Константин Фотинов и първото българско списание, Иван Богоров взема решение да издаде първия български вестник – „ Български орел “. Първият брой се появява на паметната дата 20 април 1846 година в Лайпциг. За голямо страдание и макар забавното наличие, от вестника излизат единствено три броя преди да бъде спрян.

9. Минералогията в България

Георги Бончев е основоположникът на минералогията у нас. Минералите са тези блестящи красиви „ камъчета “, които се срещат в скалите и са техни съставни елементи. Георги Бончев е бил доцент по геология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Той е взел участие в три войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата международна. През 1911 година дружно с Георги Златарски вършат първата подробна геоложка карта на България. Георги Бончев споделя: „ Българските скали пазят силата на милиони години еволюция “.

 10 забравени българи и техните достижения

10. Да обиколиш Европа с велосипед

Христо Бучекчиев, родом от Севлиево, е първият българин, обиколил Стария континент с колело. Той е минал близо 10 000 километра, карайки. Преминал е през доста страни – Финландия, Белгия, Унгария, Сърбия, Германия, Румъния и други.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР