НЗОК да публикува информация и предварителен дневен ред за предстоящите

...
НЗОК да публикува информация и предварителен дневен ред за предстоящите
Коментари Харесай

Проф. Салчев с ангажимент да постави пред Надзора на Касата въпроса с публичността на заседанията му

НЗОК да разгласява информация и прелиминарен дневен ред за идните съвещания на Надзорния съвет на НЗОК; документите, които съпътстват решенията, взети на съвещанията на Надзорния съвет, да бъда обществени, а съвещанията на Народно събрание на НЗОК да бъдат предавани онлайн. Това са тематиките, които шефът на НЗОК проф. Петко Салчев пое като ангажимент да бъдат сложени за решение пред Надзорния съвет на Касата на днешната работна с публицистите в здравния сектор.

Управителят на Здравната каса се ангажира още да разиска с Надзора след съвещанията, на които се разискват въпроси с висок публичен интерес, да бъде предаван по един представител от Народно събрание на НЗОК, който да показа и изясни пред медиите взетите решения. На срещата беше контрактувано след съвещанията на Народно събрание решенията да бъдат оповестени с къси известия по всяко едно от тях.

Постигната беше и договореност за осъществяване на постоянни месечни конференции от шефа и специалисти на НЗОК, на които да показват пред медиите и изясняват настоящи въпроси и трендове в работата на НЗОК.

„ Получихме доста бърза реакция на резултатите от анкетата ни за достъпа до информация и прозрачността на здравните институции. Първи бяха от НЗОК. Изключителни благодарности за незабавната реакция на проф. Петко Салчев, както и за поетия от него ангажимент да показа на Надзорния съвет настояването ни да бъдат оповестени документите, които съпътстват решенията, взети на съвещанията! Благодарим на сътрудниците от пресцентъра за организацията на днешната среща! Не можем да скрием задоволството си от обстоятелството, че чакаме още по-ползотворно съдействие с НЗОК и се надяваме на такова от страна и на Надзорния съвет “, се споделя в известие на админите на фейсбук групата „ Здравни публицисти “.

Припомняме, че проблемите с достъпа до информация бяха разисквани и структурирани в анкета, извършена във фейсбук групата „ Здравни публицисти “. От нея излиза наяве, че с цел да си набират информация, в над 50% от случаите съгласно две трети от интервюираните се прибягва до други способи отвън каналния ред през пресцентъра. Според една трета от респондентите няма обезпечен достъп до документите в здравните институции, измежду които най-много НЗОК и Народно събрание на НЗОК. Според половината респонденти работата на здравните институции не е транспарантна. Отговорилите са единомислещи в чувството си, че активността на институциите не е станала по-прозрачна спрямо миналите 5-20 години. Според всички тях в този интервал тя е останали непроменена или е станала още по-закрита.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР