Няма вариант да си по средата по отношение на войната

...
Няма вариант да си по средата по отношение на войната
Коментари Харесай

Михайло Прудник: Путин иска да превземе територии, за да преговаря за тях и да замрази конфликта

Няма вид да си по средата във връзка с войната в Украйна, акцентира в изявление за предаването " Събота 150 " политическият анализатор и публицист от Киев Михайло Прудник, началник на отдела за интернационална политика на новинарския Канал 5 и водещ на обзорното предаване " Часът оттатък Гринуич ".
В края на януари Прудник предвижда, че Русия ще нахлуе в Украйна.

Киев последователно се връща към естествения живот . Пак се движи градският превоз. Работят магазини и супермаркети. Някои артикули липсват, само че не може да се приказва за празни лавици. Ръстът на цените е сред 10 и 20 %, въпреки всичко в страната се води война, отбелязва Михайло Прудник.

 Опашка за горива в Киев, май 2022 година

" Наистина, има сериозен дефицит на бензин, дизел и газ по бензиностанциите и постоянно се образуват опашки, от време на време километрични. Даже в някои случаи е просто невероятно да се снабдите с гориво - просто няма. Причината са извадените от строя от съветски ракетни офанзиви петролни хранилища в Украйна. Цените на горивата се покачиха доста - съвсем два пъти. Това неизбежно води до по-високи цени на други артикули. "

Руското навлизане сплоти украинците, споделя Михайло Прудник. Знаем, че пазиме земята си и свободната си воля. Вече няма съветски войски край Киев, но  войната се усеща, добавя той.  

" От време на време се чуват сигнали за въздушна паника в столицата. Русия продължава да обстрелва с ракети на процедура цялата територия на Украйна. И хората са принудени да се крият в бомбоубежищата. В целия град и изключително в покрайнините към момента се поддържат контролно-пропускателни пунктове , правят се инспекции. А по пътищата има противотанкови таралежи - железни структури като по времето на Втората международна война. "

Украйна пази всяка педя от територията си. Путин не съумя да реализира бързи победи, само че и не се отхвърля от войната, в този момент активизира скрити запаси, акцентира украинският анализатор. На какво се дължи гневната украинска опозиция?

" Путин неверно избра страната, която да нападне . Не мислеше, че украинците ще се бият толкоз обезверено за свободата си, за страната си. Въпреки че свободолюбието на нашия народ е известно от антични времена, всяка книга по история съдържа обстоятелства за това. Очевидно пропагандата на Кремъл е сбъркала и е подценила украинците . Путин искаше да превземе Киев за няколко дни, не съумя. В средата на април планираше да превземе източната част, още веднъж неуспех. До 9 май трябваше да показва победи, само че ги няма. Освен това Путин предполагаше, че рускоезичното население ще посрещне съветските бойци с цветя . По време на войната няма нито един подобен случай. "

Според Михайло Прудник поддръжката на Запада е извънредно значима. Путин смяташе, че може да раздели страните от Европейски Съюз и НАТО, само че се случи противоположното. Дори тези страни, които имаха другарски връзки с Русия, в този момент преразглеждат политиката си. Като Германия, от която започнахме да получаваме тежки оръжия. Благодарение на такава сплотена позиция и доставката на оръжия Украйна може да устои , уверен е журналистът.

" За нас е значима поддръжката на всяка една страна. Ясно е, че ни трябват тежки оръжия, с цел да отблъснем офанзивите на Русия. Имаме потребност от системи за противовъздушна защита, имаме потребност от авиация. Оценяваме поддръжката, която Съединените щати и Англия ни оказват. Но в това време оценяваме и помощта от Източна Европа - от Полша, Словакия, Чехия и България.  Много е значимо, че Европейският съюз и Съединените щати постановат наказания против Русия . Те нанасят пагубен удар на военната машина на Путин. "

Анализаторът добавя, че в Киев са учудени от позицията на Унгария и премиера Виктор Орбан против глобите и за другарски връзки с Русия.

" Всяка страна по света, всеки политик би трябвало да избере на чия страна е . На страната на злото или на положителното, на страната на демокрацията или на диктатурата, на страната на мира или в поддръжка на кървавата война. Няма вид да си някъде по средата . Русия стартира война против целия свят и от избора на всеки европеец зависи какъв брой надалеч ще се популяризира тя отвън рамките на Украйна. "

 Киев, март 2022 година Снимка: ЕПА/БГНЕС

Наскоро английският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че Англия е подготвена да поддържа Украйна да възвърне териториалната си целокупност, което включва връщане на Крим. Как са настроени самите украинци?  

" С поддръжката на Запада Украйна би трябвало да стигне до дъно и да си върне Донецка и Луганска област, както и нелегално анексирания Крим. Защото главната цел на Путин е унищожаването на Украйна като страна . Той към този момент схваща, че няма да може да завладее цяла Украйна, както е възнамерявал през цялото време. Сега желае да превземе територии, с цел да договаря за тях и да замрази спора . Но това би означавало, че в случай че възобнови силите си, ще нападна още веднъж. През 2014 година той завладя част от Донецка и Луганска област и през цялото това време се приготвяше за офанзива.

Помагайки ни с оръжия, светът пази на първо място себе си, тъй като желанието на Путин не е единствено да превземе Украйна, той желае да върне Руската империя, която би обхванала територията на някогашния Съветски съюз и на социалистическия лагер. Тоест крайната цел на Путин евентуално стига до Берлин през Полша, България, Чехия и други страни. "

Нивото на социална поддръжка за присъединение на Украйна към НАТО е доста високо -  68% съгласно допитване от края на март. Същото важи и за Европейския съюз. В първите дни на войната процентът на последователите на участието се повишава от 68 на 86, а в края на март към този момент е рекорден - 91 на 100, аргументира се Михайло Прудник.

" Надяваме се, че молбата на Украйна за присъединение към Европейския съюз ще бъде прегледана още през юни на срещата на върха на държавните и държавни ръководители. На 9 май Украйна показа втората и последна част от въпросника за присъединение към общността. Очаква се в края на юни на срещата на върха на Европейски Съюз да бъде взето решението за даване на страната ни статут на претендент. След това могат да стартират договаряния за присъединение към съюза. Френският президент Еманюел Макрон обаче сподели, че процесът може да отнеме няколко десетилетия . Предложи да бъде основано някакво непознато „ европейско политическо съдействие “. Подобни изказвания се възприемат доста мъчително в украинското общество. Украйна чака да получи статут на претендент за участие в Евросъюза още през лятото. Отказът би означавал, че Европа се пробва да ни измами . "

Стотици милиарди ще трябват на Украйна, с цел да се възвърне от войната. Кризата докара и до голям поток бежанци - 6 милиона са в чужбина, 8 милиона са вътрешно разселени. Ще се върнат ли вкъщи? 

 Снимка: ЕПА/БГНЕС

" Всъщност, някои от хората, които отпътуваха в чужбина в първите дни на войната, към този момент се върнаха.  Много от тях остават там, тъй като в Украйна към момента не престават военните дейности. Но е показателно, че в края на април към този момент имаше опашки на полско-украинската граница от искащи да се върнат . Много от потърсилите леговище в  други региони на страната също се прибират, тъй като наемите в западните региони са прекомерно високи и те не могат да си ги разрешат.

Като цяло, изключително в огромните градове, украинците се връщат на работа. Ясно е, че приказваме за повече или по-малко безвредни елементи от Украйна. Въпреки че Русия нанася ракетни удари по съвсем цялата територия и затова заплаха има на всички места.

Знаете ли какво същински ме порази. Хората се връщат вкъщи. Някои заварват счупени прозорци, при други липсва част от покрива, при трети, като ми се случи на мен, цялата къща е разрушена. Но хората не падат духом и садят цветя . Вярват, че ще победим и животът ще продължи. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР