Няма строго определен график за присъединяването на Украйна към Европейския

...
Няма строго определен график за присъединяването на Украйна към Европейския
Коментари Харесай

Решимостта ни няма да отслабне. Членството на Украйна в ЕС зависи от изпълнени цели, без определен срок

Няма строго избран график за присъединението на Украйна към Европейския съюз. Това сподели председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен след среща в Киев с украинския президент Володимир Зеленски в петък.

Тя се организира, откакто в четвъртък Фон дер Лайен дойде в Киев с още 15 представители на Европейския съюз (ЕС). Темата на диалозите е процесът по присъединението на Украйна към Европейски Съюз.

Позицията на Брюксел е, че на Украйна ѝ следва да извърши някои условия по пътя към участието в Европейски Съюз и процесът ще бъде " основан на задачите ", като идващият отчет за използването им се чака напролет.

" Украйна всеки ден ще поставя старания, с цел да напредне по пътя си към участие в Европейски Съюз ", сподели Зеленски. Той написа в Телеграм, че задачата на страната е да стартира договаряния за присъединение към Европейския съюз. " Няма да загубим и един ден в нашата работа по доближаването на Украйна с Европейски Съюз ", добави той.

" Украйна е Европейският съюз и Европейският съюз е Украйна ", сподели ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. " Решимостта ни няма да отслабне. Ще ви поддържаме и на всяка крачка по пътя ви към Европейски Съюз ", написа той в Туитър.

Фон дер Лайен сподели също, че идващият пакет наказания на Европейски Съюз против Русия ще бъде ориентиран против съставни елементи, нужни за производството на дронове, които съветските въоръжени сили употребяват в Украйна.

Освен това " Европейският съюз ще постави спомагателни старания замразени съветски активи да бъдат употребявани за възобновяване на Украйна ", излиза наяве от общо изказване на Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, публикувано след срещата със Зеленски в петък.

Срещата се организира на фона на предизвестия за въздушни набези в столицата и в цяла Украйна. В Киев бяха задействани сигналите за паника, като досега няма известия за въздушни удари там от страна на Русия.

В четвъртък Фон дер Лайен, че Европейска комисия възнамерява нов пакет наказания против Русия - десетият от началото на непровокираното ѝ навлизане в Украйна преди съвсем една година.

По-късно в четвъртък Зеленски сподели, че Украйна заслужава да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз през 2023 година По негови думи по-нататъшната интеграция с блока ще въодушеви украинците и ще им даде " мотивация " да се борят против съветските войски.

Украйна получи статут на претендент за участие през юни. Брюксел е безапелационен, че страната би трябвало да реализира редица демократични и стопански промени и да изкорени необятно публикуваната корупция, преди да бъде призната, а процесът на приемане може да отнеме доста години.

Зеленски даде обещание да се оправи с корупцията, която отслабва успеваемостта на държавните институции. Малко преди срещата в Киев, на 1 февруари антикорупционни сътрудници нахлуха в домовете на няколко високопоставени чиновници като част от втора инспекция в границите на една седмица.

Фон дер Лайен похвали украинското държавно управление за подхванатите бързи дейности против корупцията. " Вашата решителност да се присъедините към Европейския съюз е впечатляваща ", сподели тя.

Срещата на върха се организира, откакто на 2 февруари комисарите от Европейски Съюз се срещнаха с сътрудниците си от украинското държавно управление на първото по рода си взаимно съвещание.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР