Няма пречки сградата на някогашната легендарна кафе-сладкарница Феята в столичния

...
Няма пречки сградата на някогашната легендарна кафе-сладкарница Феята в столичния
Коментари Харесай

Няма пречки да бутнат Феята, не е културна ценност

Няма спънки постройката на тогавашната именита кафе-сладкарница Феята в столичния квартал " Яворов " да бъде съборена. 
 И Феята си отива от София, ще остане в международния указател на модернизма на ЮНЕСКО
Тя не е недвижима културна полезност и не влиза в рамките на недвижима културна полезност или в охранителната зона на такава и няма потребност от мнение на НИНКН, излиза наяве от отговор шефа на института за монументи на културата арх. Красимир Тодоров до Община Средец.

От региона са изпратили питане до НИНКН, поради постъпилото искане от Българска холдингова компания посредством Софинвест да съгласува плановете за краткотрайна организация на придвижването, проект за сигурност и здраве и проект за ръководство на строителните боклуци по време на събарянето на Феята. 

Договорът за приватизацията на Феята е от април 1999 година в началото за 948,93 кв. м. разгъната застроена площ(РЗС), като притежателите получават идеални елементи от терена и право на градеж. С в допълнение съглашение три месеца по-късно квадратурата става 1347,46 км. м. През 2011 година притежателите от Българска холдингова компания купуват терена, върху който е правото им на градеж - 752 кв.м., описа кметът на региона Мария Ачкова пред OFFNews още на 10 юли, когато станаха ясни желанията на БХК. 

Рушащата се постройка съгласно проектите на притежателите би трябвало да се трансформира в офис постройка и ресторант. Според градоустройствения проект на мястото не може да се строи над 3 етажа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР