Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от

...
Няма опасност за България по отношение на общите заплахи от
Коментари Харесай

Денков: Няма повишен риск от терористични атаки в България

Няма заплаха за България във връзка с общите закани от терористична активност, равнището остава най-ниско - трето, и това значи, че би трябвало да се внимава.

 

Това съобщи на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков след съвещание на Националния контратерористичен център=

 

До този миг са извършени две съвещание на Националния контратерористичен център, който е под координацията на Държавна организация „ Национална сигурност “. На базата на тези съвещания е направен отчет, който е изпратен на министъра на вътрешните работи, който координира цялата антитерористична активност на територията на страната, изясни министър председателят. 

 

По отношение на местата, които по принцип са с нараснал риск – летища, гари, синагоги, туристи от страната Израел, там е нараснало равнището на риск на жълто равнище – внимание. Предприети са дейности от институциите, тъй че да бъдат понижени заплахите от терористични актове, посочи Николай Денков. 

 

Той добави, че във връзка с държавните институции, равнището остава най-ниското допустимо – зелено, тъй че там нямаме нараснал риск.

 

„ В същото време обстановката се трансформира доста бързо. Това, което обсъждахме с сътрудниците от службите, е че има сериозна заплаха от развиване на спора и неговото ескалиране, което може да докара в по-краткосрочен проект до повишение на бежанските потоци и до опасности, свързани с доставка на първични материали, и оттова и за цените на тези първични материали. Има по-общи опасности на световно равнище, само че за тях ще приказваме, в случай че се наложи, през идващите дни “, сподели още Николай Денков. 

 

Запазва се рискът от навлизане на членове на терористични организации посредством бежанските потоци в България, съобщи от своя страна ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

 

Той сподели, че са извършени две съвещания на Националния контратерористичен център в подтекста на почналото на 7 октомври нахлуване от страна на палестинската терористична организация „ Хамас “ против Държавата Израел и ответната реакция на израелските отбранителни сили - интервенция " стоманени мечове ".

 

Днес в 13:30 ч. е заседавал Националния контратерористичен център с представители на екипа за взаимна активност,съставен от чиновници на Министерство на вътрешните работи, ДАНС, ДА “Разузнаване “, работа „ Военно разузнаване “ към Министерството на защитата и работа „ Военна полиция “ към МО, уточни Тончев.

 

Той увери, че все още отсъства оперативна информация, в това число и от партньорски служби, както и индикации за осъществяване на терористични набези против израелски и еврейски обекти в Европа и в България. Липсва информация за характерни проекти и планове на пребиваващи в България членове на рискови групи за осъществяване на похищения по отношение на израелски и еврейски обекти.

 

Шефът на ДАНС съобщи, че специалистите, участващи в срещата, са предложили да се резервира настоящото трето, ниско равнище на нерешителност за опасност от тероризъм на територията на страната. Реши се да се резервира жълта предупредителна степен на подготвеност в Министерство на вътрешните работи, ДАНС и всички служби, сподели Тончев.

 

Запазва се степента на подготвеност за реагиране – жълто в Министерство на вътрешните работи по защитата на публичния ред и държавните граници, с акцент върху сигурността на израелски и еврейски обекти, посолството на Държавата Израел, израелски религиозни обекти и еврейски културни центрове, летища, железопътни и автогари. Запазва се жълта степен на реагиране за Министерството на превоза и известията. За всички останали министерства и ведомства степента за реагиране остава зелена, уточни шефът на ДАНС.

 

Националният контратерористичен център е основан по Закона за противопоставяне на тероризма. Негов координатор е Държавната организация „ Национална сигурност “ (ДАНС). Той прави разбори и оценка на терористичната опасност за съответни обекти и лица на национално, регионално и общинско ниво, и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на равнището на опасността и въвеждане на степен на подготвеност. Дейностите на Центъра се реализират от чиновници на ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Държавната организация „ Разузнаване “, службите „ Военно разузнаване “ и „ Военна полиция “ към Министерството на защитата.

 

Кабинетът приготви през вчерашния ден денем евакуацията на българите, поискали да изоставен Израел след терористичните офанзиви на „ Хамас ”. Правителственият самолет кацна днес на Летище София.

Движението „ Хамас “ предприе в събота Атака срещу Израел, боевете не престават и през днешния ден. В. „ Джерузалем пост “ в това време заяви, че броят на убитите при офанзивата хора в Израел е надхвърлил 300, повече от 1500 души са били ранени. 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР