Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област

...
Няма опасност при преливане на двата най-големи язовира в област
Коментари Харесай

Няма опасност от водни бедствия в Сливенско

Няма заплаха при преливане на двата най-големи язовира в област Сливен - „ Жребчево “ и „ Асеновец “ да бъдат наранени аграрни площи или обитаеми места . Това увериха шефовете на „ Напоителни системи “ Сливен, клон „ Средна Тунджа “ - инж. Пламен Иванов и на ВиК - Сливен - инж. Севдалин Рашев.
Язовир „ Жребчево “ се изпуска следено, а язовир „ Асеновец “, който се употребява за водоснабдяването на Сливен, към този момент е цялостен и през днешния ден се чака да стартира последователно да прелива.

 Пламен Иванов

Язовир „ Жребчево “ е достигнал 330 милиона кубични метра вода, водоподаването от язовир „ Копринка “ е прекратено и язовирът се цялостни само от притоците, реките Тунджа и Твърдишка и личния водосбор, заяви шефът на „ Напоителни системи “ инж. Пламен Иванов. При постигане на контролния размер, стартира изпускане от 20 до 40 кубика в секунда. 

Инж. Иванов разгласи, че няма заплаха от разливи по Тунджа в региона на Сливен. 

„ Нямаме, по наши наблюдения, на никое място по коритото на река Тунджа, изключително с тези количества, което се изпускат от язовира. “

Предвижда се през май контролният размер на язовира да бъде повишен, поради идния поливен сезон.  

Респективно след края на поливния сезон да има забележително количество вода, което да остане в язовира . “

 Севдалин Рашев

Другият огромен язовир в региона – „ Асеновец “, единствено допреди няколко месеца бе достигнал сериозни равнища и се наложи Сливен да се водоснабдява с помпажна вода от кладенците край река Тунджа. Днес язовирът е в цялостния си размер от 28 милиона кубични метра. Управителят на ВиК - Сливен инж. Севдалин Рашев заяви, че през днешния ден денем ще стартира преливане на язовира с минимално количество – кубик в секунда.

И преливникът, и коритото на реката са за доста повече . “

Инж. Рашев напомни, че от началото на употребата на язовира през 1987 година досега не е имало заплаха от приливните води. Приливните води от „ Асеновец “ минават през централната част на Сливен, по река Асеновска, чието корито има потенциал да ги поеме.  

На 500 метра от язовирната стена коритото на реката е почистено , увери инж. Рашев.

Напълването на язовира е повлияло в позитивна посока на качеството на водата, твърди още той. По думите му, с увеличението на размера, мътността е намаляла и водата и с положителни индикатори, въпреки че към момента няма пречиствателна станция. 

Управителят на ВиК предвижда, че цялостният язовир ще подсигурява година без проблеми във водоснабдяването на Сливен .  
Снимки: Стоян Радев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР