Няма нарушение на Конституцията при представянето на проектокабинета на „Има

...
Няма нарушение на Конституцията при представянето на проектокабинета на „Има
Коментари Харесай

Проф. Киров: Няма нарушение на Конституцията при представянето на проектокабинета на ИТН

Няма нарушаване на Конституцията при представянето на проектокабинета на „ ИТН “. Всъщност процедурата за съставяне на държавно управление не е стартирала, има фотофиниш и към момента не е ясно коя ще е парламентарната група, която ще излъчи първия претендент за министър-председател, т.е. на кого ще бъде връчен първият изследователски мандат.

Това изясни в студиото на „ Тази заран “ някогашен парламентарен арбитър и учител по конституционно право проф. Пламен Киров.

Той добави, че мандатът за сформиране на кабинет е личен и се дава на разположение, препоръчано от най-голямата по бройка парламентарна група, а не на политическа партия или на партиен водач.

„ В Конституцията ясно е казано, че държавно управление подава оставка пред новоизбраното Народно заседание. Интересна е практиката за служебните държавни управления, която е доста друга – имаше такива, които подадоха оставка пред новосъбраното Народно заседание, а други пред този, който ги е назначил – президента “, добави Киров.

Преподавателят по конституционно право изясни, че при три поредни несполучливи опита за образуване на държавно управление, президентът ще би трябвало да назначи отначало служебно държавно управление и да насрочи в двумесечен период нови избори.

Машинно гласоподаване и цената на изборите

Киров съобщи, че технологията на гласоподаване с машини не допуска подаването на сигнали за нарушаване, тъй като те не могат да бъдат установени с нея.

„ Това, че една машина е дефектирала и в някакъв миг се е минало по решение на ЦИК или след 11 ч. на РИК към гласоподаване с бюлетини, е едната част от въпроса. По-важното е, когато има дефектирала машина и изборния развой е преустановен за 2-3 часа, след което машината още веднъж е стартирана, би трябвало ли да се удължи изборният развой в тази секция “, сподели той.

Киров, добави, че чака отговор от ЦИК кои са случаите за преустановяване на вота в страната и чужбина за спиране на вота и за какъв брой време.

„ В първите години на демократичния преход ние стартирахме с разноски сред 15-20 млн. за изборна акция. Трябва да се каже каква е сметката в този момент и по какъв начин са 20 година толкоз пъти набъбна цената на един избирателен развой “, заключи някогашният парламентарен арбитър.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР