Няма как да влезем в еврозоната толкова скоро. За 2024

...
Няма как да влезем в еврозоната толкова скоро. За 2024
Коментари Харесай

Данков: Изпуснахме си шанса да влезем в еврозоната през 2024 г.

Няма по какъв начин да влезем в еврозоната толкоз скоро. За 2024 година шанса е изпуснат, тъй като страната не покрива 3 от 4-те маахстрихтски критерии. Това съобщи в ефира на Българска национална телевизия някогашният финансов министър Симеон Дянков.

По думите му страната ни би трябвало да продължи да работи по въпроса за присъединението към еврозоната. Ако не си влезнал в маахстрихтските критерии, би трябвало две години да ги изпълняваш преди да се присъединиш към еврозоната, акцентира той.

Дянков разяснява и тематиката за минималната работна заплата. Според него въпросът се повдига в края на всяка година от синдикатите и работодателите. Той бе безапелационен, че е належащо да има нарастване. Бившият министър уточни, че това може да стане посредством разпореждане на служебното държавно управление.

По отношение на размера на минималната работна заплата Дянков посочи, че би било хубаво тя да стане 810-850 лв.. Той разясни обаче, че увеличение с 10 лв. натоварва бюджета с спомагателни разноски от 50 милиона лева

Според Дянков удължаването на настоящия бюджет от служебното държавно управление е бил верен ход. Той съобщи, че Бюджет 2023 ще надвиши маахстрихтските критерии за 3 % недостиг. По думите му страната ни е нарушила финансовата дисциплина и това е станало по време на предходното постоянно държавно управление. Трябват няколко години да се върнем към предходните стойности, Нужна е дълготрайна визия и непоклатимост, добави той.

По думите на Дянков ключа за сформиране на държавното управление е в Българска социалистическа партия. Левицата гледа дали да работи с някогашните си сътрудници или с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ако не са във властта, те няма да могат да прокарат обществените си политики, сподели още той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР