Няма изискване по закон глоби от КАТ да бъдат плащани

...
Няма изискване по закон глоби от КАТ да бъдат плащани
Коментари Харесай

МВР няма право да иска шофьори да плащат пътни глоби на границата

Няма условие по закон санкции от КАТ да бъдат плащани на място на граничните пунктове, когато се откри, че водачите имат висящи фишове или актове за нарушавания. Това се споделя в отговор на министъра вътрешните работи Калин Стоянов до депутата от " Продължаваме промяната - Демократична България " Ивайло Мирчев.

Поводът за запитването на Мирчев са недоволства от водачи, че чиновници на Министерство на вътрешните работи на граничните пунктове ги стопират поради неплатени пътни санкции.

Според Мирчев законът е безапелационен, че не съществува условие за погасяване на санкции при пътешестване, само че доста водачи изпитват усложнения при прекосяването на границите поради това, че от тях се е изисквало да платят на място. Имало случаи, в които документите им били непозволено арестувани.

" В наредбите на Закона за придвижването по пътищата не съществува правно съображение за принуждаване на жителите да заплатят дължимите санкции, за задържане на документите им или за възпрепятстване прекосяването им през границите на Република България при положение, че санкциите не бъдат заплатени, " се показва в формалния отговор на министъра до депутата.

Всъщност тематиката е остаряла - още от 2020 година Тогава на власт е ГЕРБ. Парламентът приема промени в Закона за придвижването по пътищата, които дават право на Министерство на вътрешните работи да лишава шофьорски книжки поради непратени пътни санкции - до погасяването им. Управляващите тогава желаеха органите на реда да могат да стопират краткотрайно от придвижване и колите на нарушителите, които не са се издължили на хазната. Конституционният съд обаче анулира тези хрумвания като противоконституционни. Малко по-късно министърът на вътрешните работи тогава - Христо Терзийски (ГЕРБ) взема решение да вкара практиката за инспекция за санкции и условие за заплащането им по границата, с цел да бъде позволен лидерът да продължи пътуването си. Опипът беше посредством промени в Устройствения устав на министерството. Този път Върховният административен съд се намеси и забрани и тази процедура - като противозаконна.

В края на предходната година Министерство на вътрешните работи и министър председателят Николай Денков оповестиха единствено, че на граничните пунктове жителите могат да бъдат уведомявани, че имат неплатени санкции - без от това да следва искане за заплащане или някаква глоба. Самият Денков категорично сподели тогава, че полицията няма да задържа персоналните документи на водачите - става дума единствено за съобщение за налични фишове или актове за нарушавания на пътните правила.

Сега съгласно Мирчев има сигнали, че граничните служители на реда претендирали и заплащане на място на закъснели санкции.

От Министерство на вътрешните работи обявиха, че никой не е принуждаван със мощ, а сигналите за образували се опашки, които евентуално са провокирали напрежение на гранични пунктове, са били поради водачи, които сами са поискали да платят санкциите си незабавно.

В отговора си министър Калин Стоянов изяснява, че всеки, който желае да заплати санкцията си, може да употребява обезпечените на граничните пунктове ПОС терминали. Но това е по избор.

По данни на Министерство на вътрешните работи от януари 2022 година до момента в министерството са пристигнали единствено три сигнала от жители по такива случаи, като в два от тях те са отказали да им бъде връчен фиш на границата. Въвеждането на процедура на граничните пунктове да се връчват изданени, само че още невръчени фишове за нарушавания, е подбудена от това, че ниската събираемост на санкции от КАТ е поради невръчени на време наказателни постановления на водачите, хванати да нарушават разпоредбите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР