Няма ги 32 млн. лв. в брой във фирмата, стопанисваща

...
Няма ги 32 млн. лв. в брой във фирмата, стопанисваща
Коментари Харесай

Манолова алармира: Няма ги 32 млн. лв. в кеш от „златната локва“ на ГКПП „Капитан Андреево“

Няма ги 32 млн. лева в брой във компанията, стопанисваща „ златната локва “ на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Има ги единствено на хартия. Държавата умишлено е абдикирала от своите задължения – и от фитосанитарния надзор, и от събирането на таксите за паркинг, и от събирането на сумите за стерилизация на колите на външна граница на Европейския съюз, каквато е границата ни с Турция.

Това съобщи ръководителят на Комисията по проверката Мая Манолова през днешния ден по време на съвещанието на комисията, на което беше прегледана схемата с 32 млн. лева във компанията, стопанисваща пункта за стерилизация на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “.

От изявлението на финансовия министър Асен Василев стана ясно, че сумата от 32 млн. лева, открита от Национална агенция за приходите, е единствено на хартия, а в брой ги няма. Органите на Национална агенция за приходите всеки ден, дружно с екип на Министерство на вътрешните работи, вървят до граничния пункт, с цел да събират сумите за обезпечения, които компанията дължи на държавната хазна.

Част от касовите апарати на компанията въобще не са били свързани с Национална агенция за приходите, потвърдиха данъчните органи по време на чуването.

До съвещанието от БАБХ не бяха дали на Комисията по проверката и контракта, въз основата на който частната компания събира такси за стерилизация.

По време на съвещанието те предоставиха контракта, от който стана ясно, че договорът не е безплатен, както се твърдеше от тях, а е възмезден – посредством събиране на такса обслужване от частната компания за паркиране, стерилизация – 1-2 лева на транспортно средство, фитосанитарен надзор, паркиране – 10 евро на задграничен коли за стерилизация.

Асен Василев уточни, че възлагането на дейностите на компанията е трябвало да стане чрез обществена поръчка, само че такава не е извършена.

От Национална агенция за приходите потвърдиха, че от съществуването на компанията досега в никакъв случай не й е правена данъчна проверка.

Фирмата „ Пи Еф Си “ се оказа с най-големи касови наличия – над 30 млн. лева по документи, по счетоводни сметки Каса в лв. и Каса във валута компанията има над 30 млн. лева декларирани. Беше пусната инспекция от Национална агенция за приходите за определяне дали тези пари ги има в наличност в касата. Първата инспекция правена на компанията. Парите към момента не са предоставени за обзор и за броене и ние нямаме визия дали са налични или не, за момента са декларирани и налични по документи. До момента са обезпечени 1,5 млн. лева от дължимите 32 млн. лева, уточни Асен Василев.

По отношение на паричния поток и във връзка с наличните средства, ние сме подготвени с броячни машини, които записват и номерата на банкнотите. Не са ни дали парите и сме подготвени да използваме разнообразни техники, които няма да разгадавам, с които в допълнение да начислим отговорности на компанията, съобщи зам.-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.

Манолова напомни, че тя самата посети през месец юли 2021 година Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, където достъпът й до лабораторията на ГКПП-то е бил умишлено препятстван. Държавните органи умишлено са се отдръпнали от контролните си функционалности там, а чиновниците на частния паркинг бяха проведени за разпра с мен и екипа ми, сподели още Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР