Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

...
Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море
Коментари Харесай

Разрушаването на язовирната стена на Нова Каховка: Какъв е ефектът върху българското Черноморие?

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на язовирната стена на " Нова Каховка " в Украйна, оповестиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Ековедомството, взаимно с украинските, молдовските и румънските управляващи ежедневно обменя информация за евентуално замърсяване на водите в Черно море. Басейнова дирекция " Черноморски регион " (БДЧР) и Изпълнителната организация по околна среда (ИАОС) наблюдават и спомагателни индикатори за евентуалното влияние след случая.

" Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения в Черно море все още не дават мотив за терзание, като при открит евентуален риск ще бъдат подхванати превантивни дейности и популацията ще бъде осведомено ", разясниха от Министерство на околната среда и водите.

Стената на " Нова Каховка " в следената от Русия част на Херсонска област в Украйна беше разрушена на 6 юни. До момента към момента няма достоверни данни за аргументите за разрушаването, като двете воюващи страни се упрекват взаимно.

Солеността на Черно море внезапно спадна

след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, а наличието на желязо надвиши нормата. Това оповестиха от украинския щаб за очистване на следствията от случая, съобщи самостоятелната медия за околната среда.

Специалисти взеха проби от морска вода на три места край Одеса. В село Новая Дофиновка солеността е била 2,7 пъти под нормата. На плажовете Ланжерон и Болшой шадраван - 2,9 пъти. Също по този начин специалистите записаха извънредно наличие на желязо във водата - надлежно 9, 5,2 и 3,4 пъти.
 Българското Черноморие: когато руснаците ги няма
Българското Черноморие: когато руснаците ги няма

“Жега, пясък, море - и доста руснаци. Доскоро това беше есенцията на българското Черноморие. Руснаци имат хиляди парцели тук. Но тази година ги няма. " Три задгранични издания с усещания от Черноморието:

Екологът Евгений Симонов отбелязва, че намаляването на солеността недвусмислено се свързва с разрушаването на Каховската Водноелектрическа централа. " Повече от 10 кубически километра прясна вода са излети в него и в този момент се смесва с морска вода. Годишният дебит на Днепър е към 55 кубически километра, а само че поради разрушенията в морето са се излезли 10 кубически километра единствено за седмица ", сподели Симонов.

По-рано еколози предизвестиха за заплаха от нахлуване на вода от водноелектрически централи в морето. Обезсоляването на Черно море може да провокира разцвет на рискови синьо-зелени водорасли, които потискат естествената флора на водоема. Освен това в морето могат да попаднат токсични субстанции от канализацията и сметищата.

След разрушаването на Каховската водноелектрическа централа на брега на Черно море в Одеса, тя донесе доста отпадък, нечистотия, растения и разнообразни предмети. Във водата са открити тела на животни и мъртви риби.
 Замърсен плаж с предмети вследствие на разрушаването на язовир Каховка на 13 юни 2023 година в Одеса, Украйна
Източник:

Замърсен плаж с предмети вследствие на разрушаването на язовир Каховка на 13 юни 2023 година в Одеса, Украйна

Ами мините?

Миналата година Русия компактно минира крайбрежието на окупираната Херсонска област, с цел да възпрат хипотетичния десант на украински войски. След гърмежа на машинното поделение на Каховската Водноелектрическа централа бързото течение отнесе мини и невзривени муниции,  местните медии.

" Така се сблъскваме с два казуса: първият - мините, пренесени надолу към брега на Одеса, които са приковани към брега, а вторият - нагоре по река Днепър, водата, в противен случай, разкрива бреговата линия, където можете да намерите взривни устройства, на някои места от времето на Втората международна война ", пишат от Nova Kahovka.

От залива на Одеса има морски течения,

които в случай че попаднат в главните морски течения на Черно море, ще продължат в южна и югозападна посока, към крайбрежията на Румъния и след това България. Това сподели пред някогашният министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Част от тези замърсявания могат да бъдат утаени в региона на Одеския залив, добави той.

" Със сигурност ще има избрани предмети и мебелировка, които ще стигнат до нашите крайбрежия, само че по-притеснителното би било, в случай че част от огромния разлив, който беше на машинни масла и други детайли, които са били утаени на язовирното дъно, или такива, които са били в резултат на наводнените терени от разнообразни промишлени зони, канализационна мрежа и умрели животни стигнат до нас ", сподели още той.

Рискът за туристическия сезон 

Чуждите туроператори към този момент питат за качеството на водата по българското Черноморие, обезпокоени от заплахата от замърсяване след разрушаването на язовир " Нова Каховка ", ситуиран на река Днепър. Това оповестиха пред профилирания уебсайт от Асоциацията на инкаминг организациите (AIA) - сдружението на българските компании, които водят у нас задгранични туристи.
 С 200-300 лв. по-скъпа ще излезе едноседмична отмора на българското Черноморие това лято
С 200-300 лв. по-скъпа ще излезе едноседмична отмора на българското Черноморие това лято

Очакват се да изберат отмора по родните плажове

Запитвания все още идват главно от Германия и балтийските страни.

Министърът на туризма Зарица Динкова изпрати писмо до концесионерите на плажове, в което ги приканва за дейна позиция, когато преценяват, че имат потребност от подпомагане.

" За протичането на един сполучлив и спокоен летен сезон е от извънредно значение да опазим недокоснат туристическия артикул на България и всички български черноморски плажове чисти и безвредни за туристите. Разчитаме на партньорството си с Вас и Ви приканваме при всеки случай, в който прецените за належащо, без съмнение да подавате сигнали, с цел да можем с общи старания да реагираме навреме при възможни признаци на замърсяване по бреговата ни линия ", написа в писмото, с което министърът на туризма се обърна към концесионерите и наемателите, които стопанисват българските плажове.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР