Няма да му е лесно на нашия президент на тази

...
Няма да му е лесно на нашия президент на тази
Коментари Харесай

Ген.Събев: Ще му бъде трудно на Радев да обяснява колко фатално забавени са модернизацията и превъоръжаването на армията ни

" Няма да му е елементарно на нашия президент на тази среща, в случай че би трябвало да дава информация за положението на отбранителните ни качества и положението на армията, нейните оперативни качества, тъй като те са доста деградирали вследствие на това, че модернизацията и превъоръжаването на армията бяха съдбовно забавени. Това трябваше да стартира преди минимум 10 години ". Това разяснява в ефира на ген. Съби Събев, първият български боен представител в НАТО.

Поводът е присъединяване на българския президент в срещата на Букурещката деветка, на която ще участва и американския президент Джо Байдън.

Според ген. Събев България е пропуснала извънредно положителни благоприятни условия за възобновяване на въоръжението си посредством даване на българско руско въоръжение на Украйна и приемане на заместващи качества. 

За разлика от редица страни, България недооцени тази опция и под разнообразни причини отхвърли - надали не, че ще се понижи още повече способността на нашата войска. Има страни от НАТО, които предоставиха въоръжение, което употребяват въоръжените им сили. Ние под разнообразни причини отхвърляме да създадем това, заради което се представяме като несолидарен член на Алианса в напъните на Европейски Съюз и НАТО да обезпечи опция на Украйна да се отбранява, разяснява генералът.

Той изрази вяра на срещата на Б-9 и България, и останалите източноевропейски страни да получат ясните послания на Съединени американски щати. По думите му е извънредно време и ние да се присъединим към тези старания. Солидарността в такива съюзи е главен принцип, акцентира той.

По искане на Киев, от НАТО са се съгласили да разработят система за публични поръчки за произвеждане и закупуване на оръжия и муниции. Според ген. Събев такава система може да проработи в идващите 1-2 месеца:

" Тя би трябвало да бъде съобразена и с украинското законодателство, и с практиките в НАТО. Мисля, че тя ще проработи, изключително в случай че се отпусне забележителен фонд за закупуване на тези въоръжения. В Украйна да се провежда и производството на някои типове боеприписа - Украйна има такива благоприятни условия ".

За посланието на висшия представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел към европейските военни министри да дават незабавно муниции за Украйна, ген. Събев изрече мнение, че България може да се отзове доста добре.

" Ние имаме остатъци, които би трябвало да утилизираме, да даваме средства за тяхното заличаване. Вместо това ние умерено можем да ги предоставим на Украйна ". 

По думите му Полша евентуално ще даде изтребители МиГ-29 на Украйна, уточни той и добави:  " Това, което има Полша, евентуално ще го насочи към Украйна. Дали нещо ще остане, което ние може да използваме, е мъчно да се каже. /.../ Не виждам благоприятни условия ние да поддържаме по-продължително МиГ-29, в случай че от някоя страна се опитаме да наемем на лизинг МиГ-29 до идването на Ф-16 ". 

За заместващия изтребител западен вид ние от дълго време сме закъснели, изрече мнението си ген. Съби Събев. 

" Дори да успеем да сключим такава договорка, то образованието на летците и въвеждането на изтребителите в оперативна подготвеност ще отнеме много време, заради което ние ще би трябвало да разчитаме на изтребителя на НАТО ".

Незавидна е обстановката, в която изпадаме, само че България няма да остане без защита на въздушното пространство, безапелационен бе той и добави, че страната ни е в НАТО и можем да бъдем спокойни. 

Откакто е министър на защита господин Стоянов, възможностите за заместващи качества не бяха осъществени, акцентира още ген. Събев и изясни, че  " България не стои добре, не стои устойчиво и почтено като член на НАТО. Мисля, че други страни в такава обстановка реагират доста по-адекватно. За страдание, това е потенциалът на " нашия политически хайлайф " ".

България подценява значимостта на поста дипломат в НАТО, изрече мнение първият ни боен представител. Според него по този начин даваме доста отрицателни сигнали.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР