Няма да има нови жп линии в Родопите, не се

...
Няма да има нови жп линии в Родопите, не се
Коментари Харесай

Ще има ли жп линия Асеновград-Смолян-Гърция? Ето отговора на транспортния министър

Няма да има нови жп линии в Родопите, не се планува и нова жп връзка с Гърция, гара " Подкова " остава последна, излиза наяве от отговор на транспортния министър Николай Събев.

" Към момента няма направено настоящо изследване по отношение на опциите за изграждане на железопътна линия, която да свърже градовете Асеновград и Смолян. Теренът в южната част на Родопите е извънредно тежък. Практиката от работата по планове в други планински региони на страната демонстрира, че построяването на нова инфраструктура (особено железопътна) с европейски стандарти през толкоз тежък планински релеф допуска големи вложения, които мъчно биха могли да бъдат обосновани в анализите " разходи-ползи “ и да се обезпечат от наличните източници на финансиране, на фона на забележителната потребност от средства за модернизиране на съществуващата жп мрежа и поддържането й ".

 

Това е част от отговора, който министърът на превоза Николай Събев е дал на депутата от партия " Възраждане “ Ангел Георгиев, написа Клуб Z.

По думите му в утвърденото съдружно съглашение е залегнал приоритет " Анализ с предложение за възстановяване на пътната връзка Пловдив-Смолян “.

Пътното трасе Пловдив - Асеновград - Смолян - Рудозем е част от разширената Трансевропейска пътна мрежа. До сегашния миг не е обсъждано построяването на трета жп връзка с Гърция. " Доколкото ни е известно, в Гърция няма построена и не е планувано строителството на нова жп линия от гара Бук (Паранести, в региона на Драма – б.р.) до границата с България “, е показал Събев. Той прецизира, че напъните на гръцката страна са ориентирани към изграждането/модернизацията на жп линията Солун - Кавала - Александруполис, разпозната като изчезнала жп връзка от кулоар от главната ТЕN-Т мрежа " Ориент/Източно-Средизeмноморски “.

Посоченото направление е част от железопътен план " Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Русе “, по уточняването на чиито параметри работят през последните няколко години българската и гръцката страна.

Събев е декларирал, че развиването на железопътния превоз в Република България е главен приоритет на новото държавно управление, защото е най-екологичният тип превоз, носи редица изгоди за жителите и бизнеса и е значимо да се употребяват преимуществата му.

" Като страна-членка на Европейски Съюз, България има ангажимент да построи Трансевропейската транспортна мрежа на българска територия, според стандартите и периодите на Регламент 1315/2013 година В този смисъл напъните ни би трябвало да бъдат ориентирани към завършването, в оптимално допустима степен, на главната Трансевропейска железопътна мрежа, чийто период за осъществяване е 2030 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР