„Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения

...
„Няма да има намаляване на подаването на тока заради наложения
Коментари Харесай

Председателят на Надзорния съвет на ЧЕЗ: Токът няма да спре заради мораториума, но услугата ще се влоши

„ Няма да има понижаване на подаването на тока поради наложения мораториум върху цените на електричеството, само че качеството на услугата ще се утежни, защото започваме да ограничаваме разноски и ще понижаваме вложенията си в системата, а това значи повече повреди. Утре в случай че би трябвало да платим на някоя компания за промяна на стълбове, ние ще ѝ забавим заплащането “, съобщи ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ Асен Христов пред бТВ.

„ Ако в границите на идната седмица страната не откри метод да компенсира енергоразпределителните сдружения, те няма да устоят при наложени мораториум върху цената на тока “, безапелационен е Христов.

„ Какво съставлява електроенергийната система в България? Производители, консуматори, а по средата на системата са доставчиците. По веригата е признато, че губим 7,5% от купения ток, сега го купуваме сред 500 и 600 лева на мегаватчас, а ни го заплащат 130 лева Такъв е законът. Веднъж годишно КЕВР, нормално на 1 юли, подвига леко цените и ние компенсираме загубите от предходната година “, разяснява Христов.

„ В обстановка на огромен скок на цените, както е в този момент, законът е планувал КЕВР да трансформира цените на шест месеца. В момента загубите на ЕРП-тата и ЕСО са 250 млн. лева, от които 70 млн. лева са единствено за ЧЕЗ. Чакахме, тъй като КЕВР се готвеше от 1 януари да направи цени, които най-малко да спрат загубите. Ние плащаме към 1,5 млн. повече, в сравнение с получаваме “, добави Христов.

„ Сега идва този мораториум и ни споделят, че ще трупаме още загуби, сподели той. Използвали сме всичките си запаси, с цел да покрием тези загуби. Откъде да дойдат пари за покриване на нови загуби? “, попита ръководителят на Надзорния съвет на ЧЕЗ и добави, че сдружението ще е насила да бави разплащанията към своите подизпълнители.

Заради неналичието на ликвидност ЧЕЗ пък ще почне да изисква в по-къс период заплащанията от бизнеса, което пък ще го затрудни, разяснява Христов.

По думите му нарастването на цената би трябвало да е 25%, само че „ регулаторът споделя напълно вярно, че с 11% повишаване ще се оправим със загубите “. Така, съгласно него, може след мораториума да би трябвало нарастване на цената на тока с 30%, „ в случай че оцелеем “.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР