Няколкостотин души излязоха на протест в Охрид, Северна Македония, за

...
Няколкостотин души излязоха на протест в Охрид, Северна Македония, за
Коментари Харесай

Яйца и скандирания българи-фашисти на протест в Охрид срещу откриването на български център

Няколкостотин души излязоха на митинг в Охрид, Северна Македония, с цел да изразят възмущението си от откриването на културен клуб, кръстен на българския цар Борис III, оповестява профилираното издание " Balkan Insight ".

Протестиращите скандираха " българи-фашисти " и " убийци " по адрес на членовете на клуба, които участваха на откриването. Те също по този начин изпълняваха националния химн на Северна Македония и носеха плакати с надписи: " Никакви договаряния с фашисти " и " Фашизмът би трябвало да падне ".

Протестът беше проведен от дребната партия " Левица ", само че подсилен и от главната опозиционна мощ - ВМРО-ДМНЕ.

По време на демонстрацията се стигна и до конфликти с полицията, която охраняваше входа на клуба. Някои от протестиращите хвърляха яйца по постройката Ситуацията е станала напрегната, откакто присъстващите на откриването са издигнали от балкона огромно знаме с лика цар Борис, което протестиращите възприеха като спомагателна провокация.

Борис III е български държател, който през Втората международна война води България в състава на нацисткия съюз на Оста и окупира огромна част от днешна Северна Македония.

Откриването на клуба се състоя на фона на продължаващия спор сред Скопие и София по отношение на историята и идентичността на северномакедонската страна. България упорства, че македонската еднаквост и език имат български генезис. Наред с другото тя желае от Скопие да промени учебниците, в които тригодишната окупация през Втората международна война се назовава " окупация ".

България блокира присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз поради разногласието в продължение на съвсем три години и едвам това лято се съгласи условно да вдигне ветото след приетот и гласуваното в Народното събрание френско предложение за разрешаване на разногласието и преустановяване на блокадата.

" You don`t negotiate with fascists " - protest in Macedonia at this moment against the European and Bulgarian assimilatory terms for EU accession talks for the country.
— Trollstoy (@Trollstoy88)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР