Няколко търговски партньори на голяма френска компания Tereos, специализирана в

...
Няколко търговски партньори на голяма френска компания Tereos, специализирана в
Коментари Харесай

Френска компания е помагала на Ислямска държава да прави ракети

Няколко търговски сътрудници на огромна френска компания Tereos, профилирана в производството на захар, подадоха иск против нея във вторник, обвинявайки я в снабдяването на Ислямска страна с оръжие. Това заяви AFP.

Според организацията, става дума за веществото сорбитол, което в примес с други елементарно налични субстанции може да се употребява като гориво за домашно неуправляеми ракетни установки. Жалбоподателите припомнят, че в края на 2016 година, след освобождението на Мосул, чиновници на неправителствената организация Conflict Armament Research (CAR), настоящи по мандата на Европейски Съюз, откриха в едно от мазетата на склад десетки торби с сорбитол, на които се виждаше лого Tereos.

В тази връзка компанията Tereos е упрекната в " осъществяване на терористични актове и съучастничество в осъществяването на терористични дейности ". Делото е заведено в Прокуратурата към Върховния съд на Париж.

Според AFP, откакто една Неправителствени организации, оперираща в Ирак, е уведомила френска компания за откритието, тя е признала, че този сорбитол е създаден в заводите й в Северна Франция през май 2015 година В Турция е доставена пратка от 45 тона, след което следите ѝ са изгубени. Именно този сорбитол беше открит една година по-късно в Сирия, в мазетата на къщи, които преди този момент са били заети от бойци от ДАЕШ.

След като информацията за тези продажби стана обществена през 2017 година, Tereos публично увери, че " стопира всевъзможни доставки на сорбитол в зони на риск ". Ищците обаче, въз основа на данни от вътрешно следствие, извършено от известното им дружество за произвеждане, оповестяват, че през февруари и юли 2017 година в Сирия са били осъществени още две огромни доставки. " Като се има поради това, както и фактът, че компанията е знаела за използването на сорбитол като съставен елемент на оръжия, би трябвало да се заключи, че Tereos умишлено е доставил това вещество на терористична група ", акцентира прокуратурата.

Във връзка със събитията от компанията подчертаха пред AFP, че всичките ѝ " доставки за Сирия са законни ". " Те бяха прекратени, откакто стана известно за потреблението на веществото за непредназначени цели ", добави представителят на компанията. Ръководството на компанията има вяра също, че против него е заведен иск за " дестабилизиране ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР