Няколко сдружения на родители на деца със специални образователни потребности

...
Няколко сдружения на родители на деца със специални образователни потребности
Коментари Харесай

Майки на деца с увреждания скочиха срещу учителка заради пост във фейсбук

Няколко сдружения на родители на деца със специфични просветителни потребности (СОП) излязоха с отворено писмо, критикуващо детска учителка, нарекла децата със СОП " свиреп рискови ".

Коментарът на учителката от детска градина във Варна е изработен под публикация за убийството на 11-годишното момиче от 15-годишно момче в Бургас. Той гласи:

„ Вие давате ли си сметка защо става въпрос? Колко доста деца и хора със СОП има, които се " интегрират " и си вървят без проблем измежду нас. А в случай че тия хора не са задоволително изследвани и не се занимават задоволително с тях, са свиреп рискови! Спрете с " приобщаващото обучение "! Върнете специфичните градини и учебни заведения и пансиони за тези деца! Това е рисково за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се! “

Писмото, изпратено до OFFNews от ръководителя на съдружие „ Защита на правата на хората с аутизъм в България “ Кристина Николова, е адресирано до всички виновни институции. Публикуваме го без редакторска интервенция:

" Ние, родителите на деца със специфични просветителни потребности, сме извънредно търпеливи. Години наред се надяваме една институция, която може да бъде извънредно потребна за социализацията и развиването на децата ни да стане такава. Тази институция е българското училище/детска градина. Години наред поносим обиди и неуважение от чиновниците ѝ към нас и към децата ни. Търпим издевателството, на който са подложени децата ни в учебно заведение, освен от съучениците им, само че и от чиновници на тази институция. Търпим омаловажаването, а постоянно и покриването на жалбите и сигналите които подаваме до вас като институции, по отношение на тормоз и нередности в учебното заведение. Търпим проформа отговорите на тези тъжби. Търпим некадърно отношение към децата ни, от хора, които би трябвало да обезпечават тяхната поддръжка. Тези хора са Ваши чиновници. Търпим, сменяме учебни заведения, когато към този момент стане нетърпимо, и се надяваме децата ни да попаднат на хора.

Търпим и водим децата си със боязън на учебно заведение, с едничката концепция и вяра – те да се социализират.

Всяко самообладание си има граници!

Не може да поносим и да преглътнем това, че преподавател, освен това млад и освен това работещ в детска градина със специфични групи, посредством общественото си изявление всява боязън и ненавист към деца със СОП.

Христина Шиндова, преподавател в 09 ОДГ " Ален Мак " – Варна, под публикация за убийството на 11-годишно момиче от 15-годишно момче, разяснява: „ Вие давате ли си сметка защо става въпрос? Колко доста деца и хора със СОП има,които се " интегрират " и си вървят без проблем измежду нас.А в случай че тия хора не са задоволително изследвани и не се занимават задоволително с тях, са свиреп рискови! Спрете с " приобщаващото обучение "! Върнете специфичните градини и учебни заведения и пансиони за тези деца! Това е рисково за бъдещето на тази планета! Осъзнайте се! “

Аз като родител на дете със СОП и като ръководител на съдружие „ Защита на правата на хората с аутизъм в България “ съм ужасена от това, което става с образованието. Ужасена съм и се опасявам за детето си! Определено декларирам, че той без мен, като персонален помощник, в учебно заведение няма да стъпи. Публично отхвърлям детето ми да бъде подлагано на псевдо спомагателна поддръжка, реализирана от нискоквалифицирани експерти и/или незапознати със положението на детето ми. Възмутена съм от институциите, които представлявате и които години наред си затварят очите, за едно обикновено решение на всички проблеми към приобщаващото обучение, а точно нормативното споразумяване на правото на децата ни да употребяват персонален помощник. Не „ асистент на учителя “, а персонален помощник на детето. Такъв, който ще е самостоятелен от МОН, община и учебно заведение и ще пази правата на детето за което дава отговор.

Уважаеми дами и господа, ясно е, че „ Царят е гол “. И Вие и ние, родителите на деца със специфични потребности, сме наясно, че сходно отношение не е индивидуален случай, да не кажа всеобщо, а изключенията са необичайност. Аз отхвърлям да жертвам детето си в името на „ приобщаващо “ обучение, писането на червени точки и трупането на политически актив. В устрема си да докажете, че един неработещ закон, работи прелестно унищожавате децата ни и фамилиите ни.

Помислете, какво ще стане със закона и „ приобщаващото обучение “, в случай че всички родители решим да не водим децата си на учебно заведение.

Ние сме търпеливи и се надяваме, само че не безгранично. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР