Няколко са нещата, които според мен очертават профила на този

...
Няколко са нещата, които според мен очертават профила на този
Коментари Харесай

Доцент Михаил Груев: Съединението е общонароден акт


" Няколко са нещата, които съгласно мен обрисуват профила на този ден като кулминационна точка на един ентусиазъм на българите , който стартира след Берлинския конгрес, само че кулминират през 1885 година. От лятото стартират празнувания на годишнина на героизъм на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, които  се трансформират в мотив за експлоадиране на силни съединистски безредици в Сливен, Карлово, в други градове в Източна Румелия и това напрежение се запазва през цялото лято на годината. То кулминира на 2 септември с едни безредици в Панагюрище, по-късно на 4 септември в Пазарджик ", сподели за БНР доцент Михаил Груев, ръководител на Държавна организация " Архиви ".

Сред документите с най-важно значение, свързани със събитията от Съединението той уточни прокламацията на доктор Георги Странски,  краткотрайно изпълняващия  длъжността  военачалник губернатор до поемането на администрацията от българския княз. А също и прокламацията от Комитета отпред със Захари Стоянов за прокламиране на Съединението.

" Това са значими документи, които обрисуват целия дух на времето, на възторг, на всенародно замайване от опцията за реализиране на национално единение “, добави в предаването „ Преди всички “ доцент Груев.

По думите му девизът „ Съединението прави силата “ е употребен в Гарибалдийското придвижване и в националното избавление. При изграждане на постройката на Народното събрание се взема решение за слагане на този лозунг на фасадата на постройката на Парламента. Още преди Съединението се постанова като главен български девиз.

„ Рядка обстановка в българското общество. Може би няма различен политически акт в новата и най-новата история на България, който да бъде в такава степен обществен , който да бъде дотам консенсунсен, защото няма политическа група, персона, фигура, която в оня момента да се публикация срещу Съединението.

Доцент Михаил Груев съобщи, че Съединението е едно от дребното събития в националната история, които българите извоюват сами посредством единството си, сплотеността си и волята за общ взаимен живот.Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР