Няколко нововъзникващи икономики диверсифицират търговията със суровини, за да намалят

...
Няколко нововъзникващи икономики диверсифицират търговията със суровини, за да намалят
Коментари Харесай

Пазарът на петрол започва да избягва долара

Няколко нововъзникващи стопански системи диверсифицират търговията със първични материали, с цел да понижат зависимостта си от щатския $.

По-специално, Русия и Иран, изправени пред глобите на Съединени американски щати, усилиха продажбите на нефт в различни валути, като откриха купувачи в Китай и Индия.

Макар че това не е толкоз незабавно за други огромни страни, чиито артикули се търгуват в долари, като Бразилия, Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия, те основават рамки за търговия без долари.

Около 20% от международната търговия с нефт в този момент се реализира във валути, разнообразни от $, съгласно оценките na ръководителя на световната тактика за суровините в JPMorgan Chase. Контрактите, уреждани в недоларови валути, са се нараснали, отбелязвайки забележителна смяна.

Неотдавнашните значими събития включват съглашения сред ОАЕ и Индия, Бразилия и Китай, както и линия за валутен суап сред Саудитска Арабия и Китай. Въпреки това преобладаващата роля на $ на стоковите пазари е в сходство с по-широката му роля в международната търговия и финанси, чиито корени се крият в договорката от 1945 година сред Рузвелт и крал Абдулазиз Ибн Сауд.

След глобите, наложени след съветската инвазия в Украйна, страни като Китай се стремят да сведат до най-малко зависимостта си от $. Петролът играе централна роля, като Русия насочва повече нефт към Азия, получавайки доходи във валути като юан, рубла, дирхам и рупия.

Страните вносителки на сила са подтиквани от по-ниските транзакционни разноски при потреблението на национални валути за търговия, което води до увеличение на покупките на съветски нефт с отстъпка от страни като Индия и Пакистан.

Потенциална забележителна смяна може да настъпи, в случай че Саудитска Арабия, най-големият международен експортьор на недопечен нефт, стартира да търгува обилни количества нефт във валути, разнообразни от $. Историческите опити за понижаване на доларовата доминация на петролните пазари, като да вземем за пример начинанието на Хюсеин за въвеждане на евро, имаха стеснен триумф.

Въпреки напъните, одобрената позиция на $ остава голяма. Връзките на страните от Персийския залив с $ посредством валутни обвързаности основават спънки, даже в случай че те употребяват локални валути за търговия.

За съветските петролни компании и клиенти, търгуващи в рупии и юани, породиха проблеми с ликвидността, което накара някои от тях, като Indian Oil, да се върнат към заплащанията в долари.

Макар че цялостната дедоларизация може да отнеме време заради одобрената система, продължаващото отдалечаване от транзакциите, насочени към $, може евентуално да понижи въздействието на американските наказания и заканите за изключване в дълготраен проект.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР